Skip to main content

U Novom Sadu prikazana predstava Dear England o engleskom selektoru Sautgejtu

Vojvodina 08. јул 2024.
2 min čitanja

"Kada Engleska igra, tu je mnogo više u igri. Radi se o tome kako se ponašamo na terenu i van njega"

Projekcija pozorišne predstave „Dear England“, koja govori o fudbalskom menadžeru Engleske Geretu Sautgejtu (Gareth Southgate), održana je večeras u novoj zgradi Studentskog kulturnog centra Novog Sada.

Predstava govori o pritiscima elitnog sporta, a istražuje i kako je Sautgejt pomogao da se promeni poimanje muškosti u timu Engleske, a premijerno je izvedena u junu 2023. godine u Nacionalnom teatru u Londonu.

Nastala je prema scenariju Džejmsa Grejema, u režiji Ruperta Gulda, sa Džozefom Fajnsom u glavnoj ulozi.

“Dear England“ je ove godine osvojila nagradu “Lorens Olivije” za najbolju novu predstavu.

Naslov predstave potiče iz otvorenog pisma koje je Sautgejt napisao engleskim navijačima u junu 2021. godine, tokom pandemije kovida.

Sautgejt je to pismo uputio na početku kvalifikacija za Evropsko prvenstvo u fudbalu, koje je sada u toku u Nemačkoj i gde je Engleska stigla do polufinala, u kojem će se sastati sa Holandijom, u sredu, 10. jula.

“Naravno, moji igrači i ja bićemo ocenjivani prema pobedama. Samo jedan tim može osvojiti Evropsko prvenstvo. Nikada to nismo učinili ranije i očajnički želimo da to prvi put postignemo. Verujte mi”, poručio je tada Sautgejt.

Dodao je da ono što se ne može dovesti u pitanje kod trenutne generacije igrača Engleske jeste njihov ponos u predstavljanju svoje zemlje.

“Ideja da neki igrači ne znaju šta znači igrati za Englesku — ili im nije stalo — postala je neka vrsta pogrešnog narativa. Ovo je posebna grupa. Skromna, ponosna i slobodna u tome da budu svoji”, kazao je Sautgejt.

Dodao je da njihova dužnost nije samo da igraju fudbal, već da nastave da komuniciraju sa javnošću o pitanjima kao što su jednakost, inkluzivnost i borba protiv rasizma, koristeći moć svojih glasova kako bi podigli svest i obrazovali ljude.

“Imam osećaj da je ova generacija igrača Engleske bliža navijačima nego što su bili decenijama unazad. Ali, realnost je da je rezultat samo mali deo priče. Kada Engleska igra, tu je mnogo više u igri. Radi se o tome kako se ponašamo na terenu i van njega, kako spajamo ljude, kako inspirišemo i ujedinjujemo, kako stvaramo uspomene koje traju duže od 90 minuta. One traju duže od leta. One traju zauvek”, poručio je Sautgejt.

Događaj su zajednički organizovali Studentski kulturni centar Novi Sad i Ambasada Ujedinjenog kraljevstva u Beogradu, u partnerstvu sa londonskim Narodnim pozorištem, a publiku je pozdravio zamenik ambasadora Velike Britanije u Srbiji Dominik Otvej (Dominic Otway).

U holu SKC Novi Sad je otvorena i prigodna izložba o istorijatzu engleske fudbalske reprezentacije.

(Autonomija)