Skip to main content

Na 25. godišnjicu ubistva braće Bitići SAD ponovile poziv Srbiji da kazni odgovorne

Jugoslavija 08. јул 2024.
< 1 min čitanja

"Njihova tela, sa vezanim rukama i ranama od ispaljenih metaka na potiljcima, otkrivena su u julu 2001. godine u masovnoj grobnici u Petrovom Selu, u istočnoj Srbiji"

Portparol Stejt departmenta Metju Miler (Matthew Millerr) pozvao je 8. jul Srbiju da okonča svoju istragu ubistva američkih državljana braće Bitići (Bytyqi) pre 25 godina i da odgovorne za njihovu smrt privede pravdi.

„Pre 25 godina, američki državljani Jili, Agron i Mehmet Bitići ubijeni su dok su bili u srpskom policijskom pritvoru. Danas, počinioci tog brutalnog čina su slobodni. Pozivamo Srbiju ponovo da završi svoju istragu i odgovorne za njihovu smrt privede pravdi“, naveo je Miler u objavi na društvenoj mreži Iks.

Ili, Agron i Mehmet Bitići, ubijeni su u julu 1999. u Srbiji, nakon rata na Kosovu.

Oni su se borili u sastavu „Atlantske brigade“ na strani Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) tokom rata na Kosovu, a uhapšeni su po završetku NATO bombardovanja 1999. godine na granici sa Kosovom zbog ilegalnog prelaska u Srbiju.

Nakon odležane prekršajne kazne od 15 dana pušteni su iz zatvora, ali ih srpska policija odvodi u bazu Specijalnih antiterorističkih jedinica MUP-a Srbije u Petrovom Selu, koja je bila pod komandom Gorana Radosavljevića Gurija.

Radosavljević je odbacio bilo kakvu odgovornost za smrt braće Bitići.

Njihova tela, sa vezanim rukama i ranama od ispaljenih metaka na potiljcima, otkrivena su u julu 2001. godine u masovnoj grobnici u Petrovom Selu, u istočnoj Srbiji, zajedno sa drugim telima kosovskih Albanaca.

Predstavnički dom Kongresa SAD usvojio je u julu 2022. Rezoluciju o slučaju ubistva svojih državljana braće Bitići 1999. godine u Srbiji.

U toj Rezoluciji je navedeno da „pojedinci odgovorni za ubistva američkih državljana u Srbiji, u julu 1999., treba da budu izvedeni pred lice pravde“ i da SAD treba da „posvete dovoljno resursa da u potpunosti pomognu i nadgledaju napore Srbije da istraži i krivično goni takve osobe“.

(Radio Slobodna Evropa, foto: N1)