Skip to main content

U Novom Sadu obeležen dan podrške žrtvama torture

Autonomija 26. јун 2008.
< 1 min čitanja

Volonteri Sigurne dečje kuće u Novom Sadu delili su danas građanima na kupalištu „Štrand“ propagandni materijal, u okviru obeležavanja Međunarodnog dana podrške žrtvama torture.
Prema rečima Milice Čamangos, rukovodioca Sigurne dečje kuće, kroz tu ustanovu do sada je prošlo više stotina zlostavljane, zanemarene ili zloupotrebljene dece, najčešće pristigle posle pokušaja nelegalnog prelaska granice.
„Trenutno u kući imamo 15 dece, pet beba i još desetoro dece uzrasta od tri do 18 godina. Ukupni kapacitet naše kuće je tridesetoro mališana“, rekla je Milica Čamangos.
Rad Sigurne dečje kuće finansira se iz gradskog budžeta sa 19 miliona dinara godišnje, a prema rečima članice Gradskog veća zadužene za decu i brigu o porodici Novke Mojić, taj iznos bi se, kroz najavljeni rebalans budžeta, mogao povećati.
Novka Mojić je najavila da će se zauzeti da i Sigurna ženska kuća u Novom Sadu, koja posluje na principu projekta, uđe među institucije čiji se rad finansira iz gradskog budžeta.
Sigurna ženska kuća sada se iz budžeta finansira sa šest miliona dinara, dok je još 20 miliona obezbeđeno za projekte osposobljavanja žena kada napuste kuću.

(Beta)