Skip to main content

Izvršena prva transplantacija jetre u Vojvodini

Autonomija 01. јул 2008.
< 1 min čitanja

Transplantacioni tim Kliničkog centra Vojvodine izvršio je prvu transplantaciju jetre u Vojvodini, saopštio je danas šef tog tima Zoran Miloševića.
Milošević koji je i direktor hirurgije u tom centru novinarima je rekao da je transplantacija izvršena u subotu, 28. juna i da je jetra presađena ženi staroj 52 godine od mladića koji je stradao u saobraćajnoj nesreći.
On je kazao da je stanje pacijentkinje zadovoljavajuće i da je reč o velikom uspehu lekara Kliničkog centra Novog Sada.
Milošević je rekao da su transplantacioni timovi tog centra vrhunski obučeni u Japanu i opremljeni najnovijom opremom za takve poduhvate.
Predsednik Izvršnog veća Vojvodine Bojan Pajtić je kazao da je pokrajinska vlada u poslednje tri i po godine uložila 5,5 milijardi dinara u vojvođansko zdravstvo i ocenio da se pokazalo da su ulaganja bila opravdana.
„Kada imate najnoviju opremu i najedukovanije stručnjake imate i rezultate. Činjenica da je u Vojvodini izvršena transplantacija jetre je evropski vrh i time se pokazalo da su sva naša ulaganja bila opravdana“, ocenio je Pajtić.
On je naveo da Izvršno veće pokrajine podržava akciju zaveštanja organa Donorske mreže Vojvodine „Šansa za novi život“ i pozvao građane Vojvodine da zaveštaju svoje organe.
„Nema veće satisfakcije da u trenutku kada prestane vaš živvot možete da spasete nečiji drugi život“, rekao je Pajtić koji je danas popunio donorsku karticu.
Izvršno veće Vojvodine je u rekonstrukciju Transplantacionog centra Vojvodine uložilo 130 miliona dinara.
Svi zainteresovani građani mogu kontaktirati Donorski informativni centar Vojvodine putem telefona 021/520-141.
Prema podacima Kliničkog centra, na zdrave bubrege u Vojvodini čeka oko 150 ljudi, a jetra je neophodna za deset pacijenata.
Oko stotinu lekara Kliničkog centra Vojvodine i studenata Medicinskog fakulteta u Novom Sadu zaveštali su juče svoje organe, želeći na taj način da animiraju i građane da zaveštaju svoje organe.

(Beta)