Skip to main content

U nekoliko gradova u RS provokacije i uvrede prema Bošnjacima

Jugoslavija 09. jan 2022.
< 1 min čitanja

U nekoliko gradova u Republici Srpskoj, uključujući Gacko, Foču, Prijedor, Brčko, Janju uoči proslave Dana Republike Srpske zabeleženi su incidenti, provokacije i uvrede prema građanima nesrpske nacionalnosti i Bošnjacima, objavila je regionalna N1 televizija.

U Brčko distriktu BiH je zabeleženo nekoliko incidenata, a sinoć je navijačka grupa “Sindikat” napravila bakljadu na bulevaru zbog čega je na određeni period bio blokiran saobraćaj.

Sinoć je u tom gradu ponovo uništen grafit posvećen žrtvama genocida u Srebrenici, navela je N1.

U subotu je u Prijedoru veća grupa ljudi na ulicama pevala pesme u čast ratnog komandanta Vojske RS, presuđenog u Haškom tribunalu za ratne zločine Ratka Mladića.

U Foči su razvijene zastave u Mladićevu čast, a u Gacku je s razglasa puštana pesma “Ne volim te Alija zato što si balija”.

U četvrtak se ispred Atik džamije u Janji čula pucnjava iz vatrenog oružja, a prema rečima očevidaca muškarci iz kolone automobila, koja se zaustavila na magistralnom putu Bijeljina – Zvornik, vređali su na nacionalnoj osnovi vernike koji su se vraćali sa molitve, a događaj je prijavljen MUP RS.

Republika Srpska danas proslavlja Dan republike, koji je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim.

Na današnji dan, 9. januara 1992. godine, u Sarajevu je Skupština srpskog naroda u Bosni i Hercegovini donela “Deklaraciju o proglašenju Republike srpskog naroda Bosne i Hercegovine”.

(Beta, foto: screenshot/facebook)