Skip to main content

U Kanadi gore crkve nakon otkrića stotina grobova kod katoličkih internata za djecu

Marginalci 27. јун 2021.
2 min čitanja

Samo prošlog tjedna u zapadnoj Kanadi su izgorjele četiri katoličke crkve, javlja BBC.

Jučer su tako u manje od sat vremena izgorjele dvije crkve u Britanskoj Kolumbiji, na području na kojem živi autohtono indijansko stanovništvo.

Policija je objavila da su crkve potpuno uništene, dodavši kako požare smatra „sumnjivima“.

Prošlog ponedjeljka izgorjele su još dvije crkve u istoj provinciji.

„Zasad nema uhićenih ni optuženih, istraga i daje traje“, rekao je policijski glasnogovornik Jason Boyda.

Što je prethodilo paljenju crkava?

Vijesti o, prema svemu sudeći, namjerno zapaljenim crkvama u Kanadi dolaze nakon otkrića koje je šokiralo Kanadu, ali i velik dio svijeta.

Naime, autohtono pleme prošlog je tjedna objavilo otkriće novih 750 neimenovanih grobova na mjestu nekadašnjeg internata, čime je razotkriven djelić kalvarije koju su prolazila djeca autohtonog stanovništva u katoličkim školama za asimilaciju.

„Istraživanja smo počeli georadarom 2. lipnja i do jučer smo pronašli 751 neobilježen grob“, rekao je čelnik Cadmus Delomre. Riječ je o novom otkriću u općini Marieval na zapadu zemlje, drugom u manje od mjesec dana.

„Neki su mogli biti identificirani, ali predstavnici Crkve uklonili su nadgrobne ploče“

„To nije masovna grobnica, to su neidentificirani grobovi“, rekao je i objasnio: „Neki su možda i mogli biti identificirani, no predstavnici Katoličke crkve uklonili su nadgrobne ploče“. To je u Kanadi kriminalni čin.

Priopćenjem se oglasio i premijer Justin Trudeau, rekavši da Kanada mora izvući pouke iz svoje prošlosti i krenuti putem pomirbe.

Iskapanja oko nekadašnje škole u Marievalu počela su krajem svibnja nakon otkrića ostataka 215 učenika zakopanih na mjestu nekadašnjeg internata za djecu autohtonog stanovništva Kamloops u Britanskoj Kolumbiji, najzapadnijoj pokrajini Kanade. Predsjednik Federacije suverenih autohtonih nacija Saskatchewana Bobby Cameron osudio je zločin protiv čovječnosti i agresiju protiv autohtonih naroda.

„Jedini zločin koji su oni počinili jest što su se rodili kao autohtoni stanovnici“, rekao je i pozvao Crkvu da surađuje u istrazi.

Djecu su silovali izlostavljali.

(Index.hr, foto: Beta-AP)