Skip to main content

U islandskom parlamentu više žena nego muškaraca

Marginalci 26. сеп 2021.
< 1 min čitanja

Vladajuća koalicija levice i desnice na Islandu ojačala je svoju većinu nakon izbora na kojima je u parlament prvi put izabrano više žena nego muškaraca, pokazuju konačni rezultati.

Ankete javnog mnjenja predviđale su da će koalicija izgubiti većinu, ali je to sprečio porast podrške Stranci napretka s desnog centra koja je osvojila pet mesta više nego 2017, pa je vladajuća koalicija osvojila 37 mesta u parlamentu Althingi s 63 mesta, objavila je državna televizija RUV.

Aktuelna vlada, koju čine Levi zeleni pokret premijerke Katrin Jakobsdotir, konzervativna Stranka nezavisnosti i ruralno centristička Stranka napretka, objavila je pre izbora da će pregovarati o nastavku saradnje ako budu imali većinu.

Islanđani su izabrali 33 žene u parlament, devet više nego na prošlim izborima. Island je 12. godinu zaredom zemlja s najvećom ravnopravnošću polova u svetu prema izveštaju Svetskog ekonomskog foruma (WEF) iz marta.

Stranku napretka vodi Sigurdur Ingi Johanson, koji je bio premijer kraće od godinu dana 2016. godine kada je bivši premijer i tadašnji lider stranke Sigmundur David Gunlaugson podneo ostavku nakon afere „Panama pejpers“.

Predsednik Gudni Johaneson tek treba zvanično da preda mandat stranki za formiranje buduće vlade.

Konzervativna Stranka nezavisnosti ponovno je najveća stranka u parlamentu s otprilike četvrtinom osvojenih glasova i 16 mesta, bez promene od prošlih izbora.

Levi zeleni pokret osvojio je osam mesta, tri manje nego na izborima 2017. godine. Dva su poslanika međutim, napustila stranku nedugo nakon poslednjih izbora.

(N1/Hina, foto: Beta-AP)