Skip to main content

U Francuskoj predsednička bitka između Makrona i Marin Le Pen

Planeta 06. apr 2022.
< 1 min čitanja

Favoriti prvog kruga predsedničkih izbora u Francuskoj, odlazeći predsednik, centrista Emanuel Makron (Emmanuel Macron) i kandidatkinja ekstremne desnice Marin le Pen (Marine) danas će u medijima imati kratak onlajn duel, dok se prema anketama smanjuje jaz između ta dva kandidata, preneo je danas tamošnji list Sid-Uest (Le Sud-Ouest).

Četiri dana pred prvi krug predsedničkih izbora zakazanog u nedelju, Makron i Le Penova će se uključiti u 20.00 u program privatne televizije TFI u emisiji „Deset minuta za ubeđivanje“.

Novinar će im naizmenično postavljati pitanja o 100 dana predsedništva ukoliko pobede na izboriima.

Liderka ekstremno desničarske stranke Nacionalno okupljanje (Le Rassemblement national) koja je usvojila umereniji ton tokom izborne kampanje, ušla bi u drugi krug izbora sa oko 23 odsto glasova, dok bi za Makrona glasalo oko 28 odsto glasova, rezultati su poslednje ankete.

Makron je sigurno imao koristi od rata u Ukrajini i „efekta zastave“ koji podrazumeva naklonost građana prema aktuelnom predsedniku, naveo je Sid-Uest.

Lider radikalne levice Žan-Lik Melanšon (Jean-Luc Melenchon) koji bi osvojio okko 16 odsto u prvom krugu, pojačao je svoju kampanju u nadi da uđe u drugi krig.

Za izbore u prvom krugu takmiči se 12 kandidata.

Predizborna tišina u Francuskoj počinje u petak uveče u ponoć i trajaće do nedelje u 20.00 po zatvaranju birališta.

(Beta, arhivska foto: Beta-AP)