Skip to main content

Obama i Bajden ponovo zajedno u Beloj kući

Planeta 06. апр 2022.
2 min čitanja

Bivši predsednik Barak Obama vratio se u Belu kuću prvi put od kad je napustio položaj u januaru 2017, posle svoja dva mandata, da bi istakao prednosti zakona o pristupačnoj zdravstvenoj zaštiti, i podržao svog prijatelja i bivšeg partnera u vladi, predsednika Džoa Bajdena.

Obama je stigao u Istočnu sobu Bele kuće dočekan oduševljenim skandiranjem okupljenih članova Kongresa i zaposlenih u Beloj kući, i prokomentarisao promene koje su se dogodile u Beloj kući od kad je poslednji put bio u njoj – pre svega dolazak mačke kao novog kućnog ljubimca.

„Bo i Sani bi bili vrlo nezadovoljni“, rekao je, pominjući svoje pse.

Obama je u šali nazvao Bajdena „potpredsednikom“, posle čega se ispravio, uz Bajdenov pozdrav, a zatim je hvalio usvajanje Zakona o pristupačnoj zdravstvenoj zaštiti, koje je nazvao jednim od „vrhunaca“ svog predsedničkog rada.

„Ako možete da milionima ljudi donesete zdravstveno osiguranje i bolju zaštitu, to je, da citiram jednog slavnog Amerikanca, prilično… velika stvar“, rekao je Obama, što je izazvalo glasan smeh u publici. Bila je to aluzija na Bajdenov prošaputani komentar, koji je „pokupio“ mikrofon na ceremoniji potpisivanja zakona, a koji je sadržao jednu nepristojnu reč.

Bajden, koji je ugostio Obamu na ručku u Beloj kući, našalio se da nisu znali ko gde treba da sedi za stolom, i hvalio je Obamino liderstvo pri usvajanju zakona o zdravstvenoj zaštiti.

“Zakon o pristupačnoj zdravstvenoj zaštiti je imao razna imena, ali je Obamaker najprikladnije“, rekao je Bajden.

Dok je Obama i dalje popularan u američkoj javnosti, Bajdenov rejting popularnosti je anemičan, delom zbog visoke inflacije i posledica pandemije kovida 19. Zbog toga demokratama preti opasnost da izgube bar jedan, ako ne i oba doma Kongresa u novembru, što bi potpuno zakočilo Bajdenove planove novih zakona.

Bajden je predstavio novu meru, čiji je cilj da se popravi jedan problematični element zakona o zdravstvenoj zaštiti, poznat kao „porodični problem“, zbog kojeg se članovi porodica zaposlenih kojima poslodavac plaća zdravstvenu ne kvalifikuju za određene povlastice.

Svoj govor je završio rečima: „Barak, podsećam da je mikrofon još uključen“.

Fokus na zdravstvenoj zaštiti politički je pomagao demokratama u prošlosti. Obamaker je glavno zakonodavno dostignuće bivšeg predsednika, a republikanci su više puta pokušali ali nisu uspeli da ga ukinu.

Obama i Bajden su postali prijatelji tokom Obamina dva predsednička mandata, i svake nedelje su ručali zajedno. Porodice su im se takođe zbližile i Obama je govorio na sahrani Bajdenovog sina, Boa.

„Oni su pravi prijatelji, ne vašingtonska vrsta prijatelja, tako da sam sigurna da će razgovarati o svetskim dešavanjima, kao i svojim porodicama i privatnim životima“, rekla je u ponedeljak novinarima portparolka Bele kuće Džen Psaki.

Bela kuće navodi da će predložena izmena Zakona o pristupačnnoj zdravstvenoj zaštiti sačuvati stotine dolara mesečno stotinama hiljada američkih porodica.

(Glas Amerike, foto: Beta-AP)