Skip to main content

U Bosni i Hercegovini postoje tri različite perspektive prošlost

Autonomija 27. avg 2021.
2 min čitanja

Projektna asistentkinja Inicijative mladih za ljudska prava u Hrvatskoj Ana Gvozdić naglasila je da je memorijalizacija veoma značajna za proces sećanja na prošlost, bilo da su u pitanju muzeji, spomenici ili razna savremena, umetnička rešenja.

“Memorijalizacija nije homogena, različiti akteri prošlost spoznaju na različite načine. U Bosni i Hercegovini imamo tri različite perspektive prošlosti, a ono što je potrebno je naći jedan konstruktivan način sećanja na prošlost”, izjavila je Ana Gvozdić u online emisiji portala Autonomija.

Projektni koordinator  u Omladinskom resursnom centru u Tuzli Slobodan Blagovčanin smatra da se aktuelni procesi memorijalizacije prema žrtvama ne odnose sa poštovanjem.

“U periodu oko važnih godišnjica, žrtve su stavljene u fokus trenutne politike, gde se životi žrtava i njihovih porodica koriste za prikupljanje političkih poena”, rekao je Blagovčanin i dodao da je neophodno ustanoviti godišnjicu obeležavanja stradanja svih žrtava u toku rata u Bosni i Hercegovini, bez obzira na njihovu etničku pripadnost.

Novinarka Hana Sokolović navodi da je važno stvoriti prostor gde će mladi moći da nauče činjenice u vezi sa ratom u Bosni i Hercegovini i upoznaju proces memorijalizacije i uspostavljanja kulture sećanja.

“Sada su prisutni naučno – istraživački i umetnički pristupi temi genocida u Srebrenici. Na taj način građani, naročito mladi, mogu kroz različite medije komunikacije spoznati užas onoga što se desilo u Srebrenici”, rekla je Sokolović.

Slobodan Blagovčanin naglasio je da smatra da bi izgradnji kulture sećanja pomoglo i kad bi se đačke ekskurzije usmerile ka mestima stradanja jer bi se na taj način mladi upoznali sa onim šta su civilne žrtve u toku rata u Bosni i Hercegovini osetile na svojoj koži.

Današnja onlajn emisija treća je u nizu u serijalu u okviru projekta “Digital Natives Combatting Dangerous Narratives in Western Balkans”, koji su podržali Regionalna kancelarija za saradnju mladih (RYCO) i Evropska unija, realizuju ga Nezavisno društvo novinara Vojvodine i udruženje Zaboravljena djeca rata.

Naredne emisije u okviru serijala možete pratiti svake druge nedelje na Fejsbuk stranici portala Autonomija.

Divna Prusac (Autonomija)