Skip to main content

Dr Bohucki: Epidemiološka situacija u Subotici na pragu vanredne

Lokalne samouprave 27. avg 2021.
3 min čitanja

Trenutna epidemiološka situacija u Subotici i u Malom Iđošu je prešla granicu nepovoljne, ona je rastuća i ide ka vanrednoj situaciji, dok se u Topoli još uvek ocenjuje kao nepovoljna. Građani treba da se vakcinišu, a oni koji su dobili poziv, mogu da prime i treću dozu vakcine. U odnosu na početak epidemije, kada je na udaru bila starija populacija, sada obolevaju sve uzrasne grupe stanovništva, kaže za Magločistač epidemiolog dr Nebojša Bohucki.

„Da bi se proglasila vanredna situacija, broj obolelih na dnevnom nivou treba iz nepovoljnog da pređe u vanredan, i to traje najmanje dve nedelje. Mi smo na pragu toga. A kad se to proglasi, onda to traje nekoliko meseci, a posledice mogu biti ozbiljne po život“, navodi Bohucki.

Prema njegovim rečima, virus neprestano mutira zato što se građani u nedovoljnoj meri vakcinišu.

„Kao najefikasnije pokazale su se RNK vakcine poput fajzera i moderne, a najveći broj stanovništva je primio kinesku vakcinu koja je najmanje efikasna. Da se imunizacija brzo sprovela, ne bi bilo prostora za nastanak novih sojeva“, smatra Bohucki.

U gradu Subotica trenutno ima 162 aktivno obolele osobe.

Dodaje da oni koji su primili fajzer mogu da sačekaju i devet meseci, a možda i godinu dana da prime treću dozu, ukoliko nemaju nekih pridruženih bolesti, ali je svakako pola godine minimum.

„Starija populacija koja ima hronične bolesti može da primi fajzer kao treću dozu, međutim još uvek je to veoma komplikovan proces. Dakle, građanima je svakako nakon šest meseci na raspolaganju mogućnost da prime treću (buster) dozu vakcine. Ne treba zaboraviti da je ovo jedna vanredna situacija u svetu, kao i sam proces na koji način organizovati imunizaciju stanovništva“, kaže Bohucki.

Podseća da Svetska zdravstvena organizacija (SZO) vodi računa o čitavoj planeti, a da veliki broj stanovništva nije primio još ni prvu dozu, te da određena količina vakcina treba da se usmeri baš u te zemlje, a kako SZO navodi, još uvek nema dovoljno naučnih ispitivanja vezano za treću dozu.

„Nije reč o tome kolika je štetnost treće doze, nego koliko je takva mera dobra i korisna. Ako SZO kaže da treba sačekati, to je zato što se proverava kolika je uopšte korisnost ove intervencije oko doze, jer ako jedna vakcina u populaciji da željeni imunološki odgovor kod većine imunizovanih, to je dovoljno za stvaranje kolektivnog imuniteta pa se u tom slučaju može ostati i na dve doze. Međutim, ako se smatra da druga doza nije zadovoljavajuća, treća tome neće doprineti“, objašnjava Bohucki.

Dr Bohucki podseća da, kada govorimo o postojećim zaraznim bolestima protiv kojih postoji vakcina, kod nas ih ima oko 10-tak, a u svetu oko 50-tak, tu se vremenom pojavljuju i česta mešanja i ona postoje.

„Kada je neko ranije primio MMR vakcinu protiv morbila, to je bila monokomponentna vakcina, pa ako je sa njom zakasnio a ona ne može da se nađe, sada postoji i MMRV i protiv varičele. Znači, kako se razvija nauka, mi težimo ka tome da bude jedna vakcina protiv svega. To bi bilo idealno, jer bi onda bio dosta jedan susret sa zdravstvenim sistemom i bili bi zaštićeni. Što ima više vakcina, sve je više i propusta“, smatra Bohucki.

Uvek je opasniji virus, taj živi patogen koji je oko nas, kaže Bohucki i dodaje da je mešanje u ovom slučaju u redu, ali da je primanje treće doze vakcine već nakon pola godine možda ipak malo preuranjeno.

Prema rečima Bohuckog, najstrašnije je što svi zdravstveni radnici u Srbiji nisu imunizovani.

„To se dešava zbog katastrofalnog nepoverenja u nauku, posebno kada je reč o vakcinama koje dolaze sa zapada. Neke moje kolege, profesori, infektolozi i drugi medicinski radnici kao razloge navode da su vakcine neispitane ili neće da se vakcinišu zato što one dolaze iz Amerike, jer „iz Amerike ništa dobro nije stiglo“ i zato će iz Kine. A među njima ima i antivaksera. Pa kako će onda vakcine da primi medicinsko osoblje i ostali građani? Nema razloga da se zdravstveni radnici ne vakcinišu. Mi treba 100 odsto da se vakcinišemo da damo primer ljudima“, kaže Bohucki.

Prema njegovim navodima, još uvek ogroman medijski prostor dobijaju ljudi koji nisu lekari, ni stručnjaci, a govore o korona virusu i vakcinama, i „to je strašno“.

Dodaje da nije preporuka da građani proveravaju antitela nego da se vakcinišu u što većem broju, a kada prođe neki period mogu da prime i treću dozu vakcine.

„Na vakcinalnom punktu u Subotici rade stručni lekari koji će pomoći građanima oko samog procesa imunizacije“, navodi dr Bohucki.

(Magločistač)