Skip to main content

Tviter: Važno je da naši korisnici znaju kada vlada kontroliše medije

Info 20. avg 2021.
< 1 min čitanja

Kompanija Tviter saopštila je, nakon što je neke medije u Srbiji označila kao “medije koji sarađuju sa Vladom Srbije”, a koji su je zbog toga optužili za cenzuru, da je toj društvenoj mreži važno da njeni korisnici znaju kada vlada finansijski i uređivački kontroliše medije.

Ta društvena mreža je pre nekoliko dana označila na svojoj platformi RTS, Radio-televiziju Vojvodine, Politiku, Tanjug, B92, TV Prva, TV Pink, TV Hepi, Kurir i Informer tagom „Medij koji sarađuje sa Vladom Srbije“.

U odgovoru za portal Istinomer, iz te kompanije kazali su da prave razliku između medija koji se finansiraju iz javnih sredstava i onih koje kontroliše država ili vlada i da je njihov „fokus na označavanju medija pod kontrolom države koji nisu oslobođeni od političkog uplitanja i pritiska vlade“.

Dodali su da medije koji su povezani sa državom definišu kao „medije u kojima država vrši kontrolu nad uređivačkim sadržajem putem finansijskih sredstava, direktnih ili indirektnih političkih pritisaka i/ili kontrolom nad produkcijom i distribucijom“.

„Smatramo da je važno da ljudi na Tviteru znaju kada vlada kontroliše medije finansijski i uređivački. Ova kontrola može da se vrši ili kroz autocenzuru ili kroz objavljivanje informacija po direktivi vlade. Nećemo objavljivati spisak svih naloga koji imaju oznaku da sarađuju sa državom, da države koje bi da izbegnu ovakvo označavanje ne bi izigrale sistem otvaranjem novih naloga“, piše u odgovoru te kompanije.

Naveli su i da su konsultovali „brojne zainteresovane strane, uključujući akademike i istraživače, civilno društvo, vladu, stručne organizacije i one koji koriste njihovu uslugu“ i da je, prema njihovom mišljenju, takvo označavanje naloga „efikasno, jer korisnicima pruža kontekst i informacije o poreklu naloga i njegovoj potencijalnoj nameri“.

(Beta)