Skip to main content

Tužilaštvo u Prištini podiglo optužnicu protiv Srbina za ratni zločin

Info 28. jul 2023.
< 1 min čitanja

U dosluhu sa ostalim pripadnicima srpske policije i pravojnih grupa učestvovao je u prinudnom proterivanju i premeštanju građana

Kosovsko Specijalno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv jedne osobe srpske nacionalnosti sa inicijalima Z.A. On se tereti da je počinio ratni zločin protiv civilnog stanovništva u Kamenici tokom 1999. godine, piše KoSSev.

Iz ovog tužilaštva navode da je Z.A, u dosluhu sa pripadnicima srpske policije u Kamenici, „mučio i maltretirao“ muškarca sa inicijalima B.M, ne preciziravši međutim njegovu nacionalnost, javlja KoSSev.

„Specijalno tužilaštvo saopštava da postoji osnovana sumnja da je okrivljeni Z.A, tokom rata na Kosovu, u dosluhu sa drugim pripadnicima srpske policije, uniformisan u uniformu srpske policije naoružan u centru grada Kamenice zaustavio i povredio B.M, te ga mučio, malteretirao i naneo teške telesne povrede u trajanju od sat i po vremena“, saopštilo je ovo tužilaštvo.

Kosovsko specijalno tužilaštvo ga tereti i da je učestvovao u proterivanju albanskog civilnog stanovništva u Kamenici.

„Takođe, okrivljeni Z.A. u dosluhu sa ostalim pripadnicima srpske policije i pravojnih grupa, učestvovao je u prinudnom proterivanju i premeštanju građana Kamenice i okoline, zatim su počeli da pljačkaju kuće, a potom su, u cilju oštećenja imovine Albanaca, podmetali požare, te učestvovali u maltretiranju albanskih civila“, navodi se u saopštenju.

Na teret mu se stavlja krivično delo „ratni zločin protiv civilnog stanovništva“.

(KoSSev, Foto: Pixabay)