Skip to main content

Tužilaštvo traži 10 meseci zatvora za aktiviste zbog bacanja farbe na prozore, bilborde i plakate

Vojvodina 22. дец 2022.
2 min čitanja

"Cilj je bio skrenuti pažnju na to kolika se magla prodaje građanima Novog Sada od strane gradskih vlasti i komisije dok pokušavaju grad kao na tacni da isporuče Galensu i drugim povlašćenim investitorima"

Osnovno javno tužilaštvo podnelo je optužni predlog protiv pojedinih novosadskih aktivista zbog protesta tokom sednice o Generalnom urbanističkom planu i traži kaznu od deset meseci zatvora.

Prema saznajima 021.rs, optužni predlog ih tereti da su tokom „februara i marta ove godine u grupi, grubim vređanjem i drskim i bezobzirnim ponašanjem značajnije ugrozili spokojstvo građana i teže remetili javni red i mir“.

Oni se optužuju da su bacili žutu i crnu farbu na prozore prostorija Srpske napredne stranke u Kosovskoj ulici i na Bulevaru oslobođenja, kao i na plakate i bilborde na više lokacija u Novom Sadu i da su sve to javno prezentovali na društvenim mrežama.

Tužilaštvo ih tereti i da su dobacivali na javnoj sednici o Generalnom urbanističkom planu Novog Sada do 2030. godine, zatim na istoj sednici upalili dimnu bombu i prekinuli zasedanje uz vređanje članova Komisije i direktora JP „Urbanizam“ Dušana Miladinovića.

Iz Koalicije Zajedno kažu da su optužnim predlogom obuhvaćeni njihovi članovi Mladen Cvijetić i Srđan Đurić. Osim njih, optužen je i građanski aktivista Brajan Brković.

Podsećaju i da policijski službenici nijednom nisu legitimisali članove stranke „Zajedno“ tokom, navodno, sprovedenih krivičnih dela, niti je tužilaštvo pravilno izvršilo kvalifikaciju dela.

„Poslednjih nekoliko meseci traje besomučno institucionalno i pravno nasilje nad našim članstvom. Podsećamo javnost da je ovakvu situaciju generisalo rasulo u radu policije i tužilaštva. Te institucije ne rade u službi građana, već u službi vladajuće partije“, navode iz ove stranke.

Oni zahtevaju da se optužni predlog, kao i čitav postupak odmah odbaci zbog pogrešne kvalifikacije samog dela.

Podsetimo, GUP je usvojen na sednici Skupštine Grada u julu ove godine, a prethodile su joj protesti.

Magla nad planovima

<iframe src="https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fbrajan.brkovic%2Fposts%2Fpfbid022jsSLMzyJv3P8yB17YQDad6z55osW8Qd847uzHWVrEHyZc67XcfSwaZF28NYPEk7l&show_text=true&width=500" width="500" height="731" style="border:none;overflow:hidden" scrolling="no" frameborder="0" allowfullscreen="true" allow="autoplay; clipboard-write; encrypted-media; picture-in-picture; web-share"></iframe>

Povodom ove optužnice, Brajan Brković je na svom profilu na Fejsbuku napisao da je u pitanju bio „politički performans“ tokom kog je razvijen transparent „GUP je GLUP“ uz „bezopasno pirotehničko sredstvo žute dimne zavese (nije isto što i dimne bombe)“.

„Cilj je bio skrenuti pažnju na to kolika se magla prodaje građanima Novog Sada od strane gradskih vlasti i komisije dok pokušavaju grad kao na tacni da isporuče Galensu i drugim povlašćenim investitorima“, kaže Brković.

Podsetio je i da godinama preživljava torturu u medijskom linču i proganjanju gde se od njegovog lika i imena stvorila „persona non grata, označen i prikazan kao izdajnik sopstvene zemlje, ‘ustaša’ i mrzitelj sopstvenog naroda. Tu su, nastavlja Brković, i druge krivične prijave sa po 10 godina moguće robije, plakati sa njegovim likom po gradu kao i „strah i strepnja roditelja i bližnjih, onih kojima je zaista stalo i koji se nisu uplašili“.

„Takve stvari imaju reperkusija na normalan život, od zaposlenja do šetanja po ulici, do toga da se neki prijatelji ili ljudi u mom životu udaljavaju jer ne žele da im bude ugrožena bezbednost time što vreme provode sa mnom“, naveo je Brklović.

(Radio 021/Autonomija, foto: Autonomija)