Skip to main content

Tužbe zbog laži o NDNV-u

Autonomija 16. sep 2012.
< 1 min čitanja

Nezavisno društvo novinara Vojvodine podneće tužbe protiv portala www.fakti.org i “Novi standard” (www.standard.rs), zbog lažnih navoda o tome koliko je sredstava naše udruženje dobilo od američke fondacije NED za realizaciju projekata tokom 2011. godine (http://www.fakti.org/serbian-point/ned-20-nevladinih-organizacija-u-srbiji-finansirao-sa-milion-dolara, http://www.standard.rs/diana-milosevic-koga-sve-u-srbiji-finansira-americka-fondacja-ned.html).

“Spretnim” i “istraživački” nastrojenim autorima/autorkama ovih članaka nekako se “omaklo” pa su umesto 29.800 američkih dolara, koliko je NDNV dobio za programske aktivnosti tokom 2011. godine (http://www.ned.org/publications/annual-reports/2011-annual-report/central-and-eastern-europe/serbia), oni napisali 289.800. Jedna osmica više ili manje, kao da je to važno!

NDNV bi voleo da su ovi “dobronamerni” “novinari” u pravu i da zaista raspolažemo tako velikim sredstvima za naše programe, koje smatramo veoma bitnim i za razvoj medijskih sloboda i za demokratizaciju našeg društva. Problem je, međutim, u tome što NED, s kojim dugo godina uspešno sarađujemo i nadamo se nastavku saradnje, nema u svojim programima tako velike grantove za ovu vrstu projekata.

Uostalom, šta drugo očekivati od istih onih portala koji objavljuju tekstove o svetskim zaverama, kao i spiskove “nepoćudnih” umetnika, i to iz pera nekakvih pomoćnika nekakvih ministara. Po svemu sudeću, u ovim i ovakvim medijima, i ubuduće možemo očekivati objavljivanje spiskova politički nepodobnih osoba i organizacija, čiji se rad zasniva i na, između ostalog, kritici kleronacionalističke politike koja je dovela do ljudskog, moralnog, ekonomskog i svakog drugog sunovrata Srbije, a pre svega do smrti desetina hiljada i miliona unesrećenih na prostorima bivše Jugoslavije.

Vi ste, gospodo, bili i ostali sramota za novinarstvo, ako ste novinari ikada i bili!

NDNV