Skip to main content

Tusk: Poljska, Finska i cela Evropa moraju da budu spremni za najcrnji scenario sa Rusijom

Planeta 16. феб 2024.
< 1 min čitanja

"Evropa mora da bude u stanju da mobiliše svoje snage i sredstva da se ne oseća uplašeno pred vojnom snagom Rusije"

Poljski premijer Donald Tusk izjavio je danas u Varšavi da Finska, Poljska i cela Evropa moraju da budu spremni za najcrnji scenario sa Rusijom i da moraju da izgrade takve kapacitete odbrane da se ne plaše njene vojne snage.

„Evropa mora da bude u stanju da mobiliše svoje snage i sredstva da se ne oseća uplašeno pred vojnom snagom Rusije. To je apsolutno potrebno i tu ćemo sarađivati“, kazao je Tusk na konferenciji za novinare sa premijerom Finske Peteri Orpom.

„Mi Evropljani moramo da snosimo veću odgovornost za svoju odbranu. Mi kao zemlje koje su blizu Rusije to savršeno znamo“, kazao je finski premijer, dok je njegov poljski domaćin dodao da su obe zemlje na neki način na frontu, jer obe imaju dugu granicu sa Rusijom, a Poljska još i sa Belorusijom.

Donald Tusk saopštio je da je njegova vlada donela odluku i izdvojila za to sredstva da se hitno bolje obezbedi i modernizuje ograda koju je Poljska podigla na granici sa Belorusijom i apelovao da i baltičke zemlje, kao i Finska i Poljska, bolje obezbede granice da ne ostane nijedna slaba karika u lancu.

„Imamo interes i da se reformiše legislativa o azilu jer sadašnja u EU nije adekvatna za pretnje kakve je stvorila politika Rusije i Belorusije“, kazao je Tusk.

Finski premijer je rekao da su današnje razgovore posvetili i boljoj zaštiti spoljnih granica Evropske unije.

„Razgovarali smo o paktu o migraciji i azilu. Evropa mora da ima oruđa da se suoči sa situacijama kada zloupotrebljavaju građane trećih zemalja za rat protiv nas“, kazao je Peteri Orpo.

(Beta, karikatura: STUPS)