Skip to main content

Aleksej Navaljni umro u zatvoru

Planeta 16. феб 2024.
< 1 min čitanja

Bio je u zatvoru oko 70 kilometara severno od Arktičkog kruga, gde mu je izrečena kazna od 19 godina pod "specijalnim režimom"

Vodeći ruski opozicioni lider Aleksej Navaljni umro je u zatvoru, objavila je nadležna zatvorska služba, u onome što će verovatno biti shvaćeno kao još jedno političko ubistvo pripisano Vladimiru Putinu.

Navaljni, 47, jedan od najvidljivijih i najupornijih kritičara Putina, bio je u zatvoru oko 65 kilometara severno od Arktičkog kruga, gde mu je izrečena kazna od 19 godina pod „specijalnim režimom“.

Početkom decembra je nestao iz zatvora u Vladimirskoj oblasti, gde je služio kaznu od 30 godina za “ekstremizam i obmane”, što je on označio kao političku odmazdu za opoziciono delovanje protiv Kremlja.

Navaljni je pomagao u organizovanju protesta u Rusiji 2011-2012. godine protiv izborne prevare i korupcije vlade. Istraživao je Putinov uži krug i delio otkrića o korupciji i kriminalu u video zapisima koji su prikupili stotine miliona pregleda.

Vrhunac njegove političke karijere dogodio se 2013. godine kada je osvojio 27 odsto glasova na izborima za gradonačelnika Moskve, za koje malo ko veruje da su bili slobodni i fer.

Otkrio je dvorac na Crnom moru za Putinovu ličnu upotrebu, vile i jahte korišćene od strane bivšeg predsednika Dmitrija Medvedeva i seks radnicu koja je povezala visokog spoljnopolitičkog činovnika s poznatim oligarhom.

Navaljni je 2020. godine pao u komu posle sumnje da je otrovan “novičokom” od strane ruske službe za bezbednost FSB i evakuisan je u Nemačku na lečenje.

Oporavio se i vratio se u Rusiju januara 2021. godine, gde je uhapšen i osuđen na svoju prvu od više kazni koje bi ukupno iznosile više od 30 godina zatvora.

Putin je nedavno pokrenuo predsedničku kampanju za svoj peti mandat.

(Autonomija/The Guardian, printscreen: YT)