Skip to main content

Turneja „Podunavske Švabe“

Kultura 13. мар 2012.
< 1 min čitanja

U četvrtak će u Kulturnom centru Apatin početi turneja filma „Podunavske Švabe“, reditelja i scenariste Marka Cvejića, a odvijaće se tokom marta i aprila 2012. u 14 vojvođanskih gradova i sela. Nakon svake projekcije uslediće panel diskusija kojoj će, pored predstavnika lokalne zajednice, prisustvovati i javne ličnosti – istoričari, umetnici, intelektualci i mnogi drugi. Do sada su gostovanja potvrdili Teofil Pančić (novinar), Milena Dragićević Šešić (kulturološkinja), Lazar Stojanović (reditelj), Jasminka Hasanbegović (pravnica), Srđan Tešin (književnik), Marijana Toma (istoričarka), Uglješa Šajtinac (pisac), Nebojša Popov (sociolog), Dijana Milošević (rediteljka) i druge javne ličnosti.

Ulaz na sve projekcije je slobodan. Na panel diskusiji, nakon projekcije u Apatinu, govoriće Teofil Pančić, novinar, i reditelj filma Marko Cvejić.

Turneja „Podunavske Švabe“ podrazumeva prikazivanje istoimenog dokumentarno-igranog filma, sa ciljem upoznavanja publike o istoriji Podunavskih Švaba, koji su bili među prvim doseljenicima na teritoriji današnje Vojvodine, da bi kasnije, posle Drugog svetskog rata, bili proterani od strane komunističkog režima. Kao rezultat proglašena je kolektivna krivica za nemački narod i mnogi od njih, koji uopšte nisu podržavali Hitlerov režim, bili su tretirani kao neprijatelji i stranci u sopstvenim domovima. O tragičnoj sudbini nemačkog naroda u Vojvodini se jako malo zna, bez obzira što postoji potreba i pokušaji da se o ovoj temi priča.

Kao finalni proizvod projekta biće izdata publikacija, odnosno, knjiga sa impresijama, zanimljivim citatima, fotografijama sa panel diskusija, i autorskih tekstova pojedinih intelektualaca, a na kraju knjige će se nalaziti DVD sa filmom „Podunavske Švabe“. Time autori žele da, putem edukativne distribucije, informišu javnost o temi koju tretira ovaj projekat.

(Autonomija)