Skip to main content

Turčalo: Trenutak suočavanja s istinom i moralnom odgovornošću

Jugoslavija 11. јул 2024.
< 1 min čitanja

"Ne smijemo dozvoliti da moralne ništarije oblikuju narativ 11. jula"

Dekan Fakulteta političkih nauka u Sarajevu Sead Turčalo uputio je poruku uoči obilježavanja 29. godišnjice genocida u Srebrenici, navodeći da godinama svjedočimo kako negatori genocida i glorifikatori ratnih zločinaca svojim perfidnim djelovanjem pokušavaju baš uoči i na sam 11. juli privući medijsku pažnju i skrenuti fokus sa žrtava na sebe.

„Obilježavamo 29. godišnjicu genocida nad Bošnjacima u i oko Srebrenice. U mezarju u Potočarima bit će ukopani posmrtni ostaci 14 žrtava genocida. Ovaj čin sjećanja i poštovanja mora biti u središtu pažnje svih nas – novinara, medija i svakog dobronamjernog građanina. Naša kolektivna savjest nalaže da se fokusiramo na žrtve, njihove porodice i istinu o genocidu, a ne na one koji pokušavaju negirati, relativizirati ili iskriviti istorijske činjenice svojim izjavama i djelovanjem“, naveo je Turčalo.

U poruci ističe da to nije samo komemoracija, već trenutak suočavanja s istinom i moralnom odgovornošću.

„Godinama svjedočimo kako negatori genocida i glorifikatori ratnih zločinaca svojim perfidnim djelovanjem, pokušavaju baš uoči i na sam 11. juli privući medijsku pažnju i skrenuti fokus sa žrtava na sebe. Ovo su taktike moralnih ništarija, čija je jedina namjera umanjiti značaj i brutalnost zločina genocida počinjenih nad Bošnjacima u i oko Srebrenice. Odgovornost je na nama da 11. juli bude posvećen isključivo sjećanju na žrtve genocida nad Bošnjacima u i oko Srebrenice. Ne smijemo dozvoliti da moralne ništarije oblikuju narativ ovog važnog dana. Naša je obaveza da čuvamo istinu, prenosimo je budućim generacijama i osiguramo da sjećanje na žrtve genocida ostane neokaljano i dostojanstveno. Samo tako možemo graditi pravednije i humanije društvo“, naveo je Turčalo u poruci.

(Antena M/foto: Autonomija)