Skip to main content

Građanska Vojvodina: Građani Novog Sada da se usprotive slavljenju genocida u Srebrenici

Izdvajamo 11. јул 2024.
2 min čitanja

"Civilizacijska, ljudska i moralna obaveza svakog od nas je da ne dozvolimo marš fašista i izrugivanje sa žrtvama zločina koje bi Novi Sad pretvarilo u toponim srama"

Koalicija nevladinih organizacija Građanska Vojvodina poziva građane da se usprotive javnom veličanju genocida u Srebrenici u Novom Sadu i upozorava nadležne organe da odobravanje okupljanje ekstremnih desničara koji su najavili da će na Međunarodni dan sećanja na genocid u Srebrenici, 11. juli, na Trgu slobode organizovati “obeležavanje dana oslobođenja Srebrenice” predstvlja flagrantno kršenje zakona i podršku promociji fašističkih ideologija.

Sramotno je ćutanje institucija – i lokalnih i pokrajinskih i republičkih – na najavljenu promociju zločina koja predstavlja direktnu pretnju po bezbednost svih građana multietničke Vojvodine ali i celog postjugoslovenskog prostora, jer direktno podstiče međunacionalne sukobe.

Ali, ćutanje građana na pozive fašističkih falangi koje najavljuju proslavljanje najstrašnijih smaknuća više hijada bošnjačkh civila, bilo bi još sramnije i opasnije jer bi to značilo saučesništvo sa zločinicima.

Bila bi to opasna poruka da se ovo društvo zločinom ponosi i da priželjukuje da se on ponovi.

Civilizacijska, ljudska i moralna obaveza svakog od nas je da ne dozvolimo marš fašista i izrugivanje sa žrtvama zločina koje bi Novi Sad pretvarilo u toponim srama.

Podsećamo javnost da je upravo zbog pokušaja revizije istorije, negiranja genocida, glorifikacije ratnih zločinaca i poziva na uspostavljane “srpskog sveta”, u maju ove godine usvojena Deklaracija Ujedinjenih nacija o Srebrenici kojom je 11. jul proglašen Međunarodnim danom sećanja na genocid u Srebrenici.

Podsećamo i da je Međunarodni sud pravde u Hagu 2007. godine doneo presudu u kojoj se konstatuje da je u Srebrenici bivša Vojska Republike Srpske počinila genocid, te da je za te zločine do sad osuđeno više od 50 osoba, među kojima su i bivši predsednik RS-a Radovan Karadžić i komandant bivše VRS Ratko Mladić.

Te presude i istorijske činjenice od društva u Srbiji zahtevaju suočavanje. A to suočavanje nije moguće izbeći, ono je preduslov za uspostvljanje civilizovane društvene zajednice.

Građanska Vojvodina apsolutno podržava i pridružuje se pozivu Antifašističkog fronta 23. oktobar građanima da se danas u 19 časova okupe na Trgu slobode u Novom Sadu i spreče najavljeno okupljanje profašističkih organizacija.

Građansku Vojvodinu čine Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Centar za regionalizam, Građanska akcija Pančevo, Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, Centar za interkulturnu komunikaciju, Centar građanskih vrednosti i Vojvođanski građanski centar.