Skip to main content

Trideset članova EP traži pokretanje istrage protiv Varheljija zbog pomaganja Dodiku

Aktuelno 12. јан 2022.
2 min čitanja

Trideset članova Evropskog parlamenta uputilo je pismo predsednici Evropske komisije Ursuli von der Lejen (fon der Layen), u kojem se poziva na pokretanje istrage o ulozi evropskog komesara za proširenje Olivera Varheljija (Varhelyi) u pomaganju „separatističkim aktivnostima“ srpskog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika u BiH.

U pismu, parlamentarci iz nekoliko političkih grupacija, ističu da prate situaciju u Bosni i Hercegovini, naglašavajući kako je teritorijalni integritet BiH ključan, ne samo za lokalnu, već i za regionalnu, ali i evropsku perspektivu, preneo je sarajevski portal Kliks (Klix.ba).

Oni su naveli da su „izuzetno uznemireni poslednjom eksalacijom političkih tenzija u BiH, koje potpiruje Milorad Dodik“.

„Ukoliko Dodik nastoji podeliti državu i uspostaviti nezavisnu RS, povlačenjem iz institucija BiH i uspostavljanjem nezavisnih tela na teritoriji RS, te ako u tome bude uspešan, posledice će se osetiti daleko izvan granica BiH, a teške posledice osetiće i evropska vanjska politika“, navodi se u pismu.

Parlamentarci ističu da Evropska komisija ima ključnu ulogu u osiguravanju poštovanja zaključaka Dejtonskog sporazuma i mira mira u BiH.

„Ne dele sve zemlje EU ove ciljeve. Izveštava se o tome da trenutna mađarska vlada aktivno podržava Dodikovu kampanju podele BiH i kroz stotinu miliona evra pomoći koju Mađarska daje RS uoči opštih izbora u Bosni i Hercegovini“, navodi se u pismu.

Dalje se ocenjuje da „još više uznemirava objavljeni dokument, koji je potpisao šef Evropske delegacije u BiH Johan Satler (Johann Sattler), u kojem stoji da se Oliver Varhelji otvoreno dogovara s Miloradom Dodikom o raspadu BiH“.

„Izveštaji pokazuju da se komesar Varhelji složio s Dodikom o datumu održavanja posebne sednice Narodne skupštine RS i o šestomesečnom moratoriju na zakone koji uključuju unilateralno povlačenje iz državnih institucija“, ističe se u pismu.

Oni naglašavaju da se evropski komesar ne može ponašati u suprotnosti sa zvaničnom politikom Evropske unije prema Zapadnom Balkanu.

„Ako se nepristrasnost i neutralnost komisije dovodi u pitanje, geopolitički balans postaje automatski ugrožen. U tom kontekstu, pitamo vas da li Komisija smatra da je rad komesara Varheljija u skladu sa zvaničnom politikom EU prema BiH“, dodaje se u pismu.

Potpisnici pisma postavili su pitanje predsednici Evropske komisije – da li se može očekivati interna istraga, koja će proceniti da li su Varheljijeve aktivnosti u skladu s njegovom ulogom komesara za proširenje EU?

„Kakav je stav Komisije po pitanju teritorijalnog integriteta BiH i kako Komisija planira da se zaključci Dejtonskog sporazuma ne krše“, navodi se u pismu koje je potpisalo trideset članova Evropskog parlamenta.

(Beta, foto: Pixabay)