Skip to main content

Tribunal odbio Pavkovićev zahtev za prevremeno oslobađanje

Info 19. maj 2022.
< 1 min čitanja

Osuđen je na 22 godine zatvora zbog zločina nad kosovskim Albancima

Haški tribunal odbio je zahtev generala Nebojše Pavkovića za prevremeno oslobađanje, pošto je izdržao dve trećine kazne od 22 godine zatvora zbog zločina nad kosovskim Albancima.

U danas objavljenoj odluci, predsednik suda Karmel Ađijus (Carmel Agius) naglasio je da je Pavković osuđen za veoma teške zločine i da nije pokazao da je u zatvoru u dovoljnoj meri prihvatio svoju odgovornost i rehabilitovao se.

Kao dokaz za to, Ađijus je naveo da je Pavković – u više intervjua srpskim medijima i u dve knige koje je napisao u zatvoru u Finskoj – plasirao „lažni“ i presudi suprotan narativ o zločinima na Kosovu, osporavajući sopstvenu odgovornost, „slaveći počinioce“ i pogrdno nazivajući Albance.

Sudija Ađijus je ocenio i da bi general Pavković na slobodi mogao ugroziti svedoke i da postoji rizik da bi ponovo počinio krivično delo.

General Pavković je dve trećine kazne izdržao 28. avgusta, a finske vlasti nazvale su njegovo ponašanje u zatvoru „besprekornim“.

Pavković se dobrovoljno predao Haškom tribunalu 2005. godine.
Haški tribunal pravosnažno ga je 2013. osudio na 22 godina zatvora zbog progona albanskog stanovništva s Kosova, tokom NATO bombardovanja, 1999, kada je on bio komandant Treće armije Vojske Jugoslavije.

Tribunal ga je proglasio krivim po svih pet tačaka optužnice – za prisilno premeštanje, deportacije, ubistva i progon albanskog stanovništva sa Kosova. Ta dela kvalifikovana su kao zločini protiv čovečnosti i kršenje zakona i običaja rata.

Zajedno s Pavkovićem, tada su na dugogodišnje kazne zbog istih zločina bili osuđeni još policijski general Sreten Lukić, političar Nikola Šainović i generali VJ Vladimir Lazarević i Dragoljub Ojdanić.

Svi su bili prevremeno oslobođeni posle izdržane dve trećine kazne.

(Beta, foto: icty.com)