Skip to main content

Makron upozorio da bi rat u Ukrajini mogao da se proširi

Planeta 19. мај 2022.
< 1 min čitanja

"Širenje sukoba na susedne zemlje ne može biti isključeno"

Francuski predsednik Emanuel Makron ponovio je zabrinutost oko rizika širenja ukrajinskog rata na okolne zemlje, prilikom prijema predsednice Moldavije, suseda Ukrajine.

„Širenje sukoba na susedne zemlje ne može biti isključeno“, rekao je danas Makron ukazujući na „nedavne incidente“ u moldavskom regionu Pridnestrovlju gde su već stacionirane ruske trupe i gde su bile eksplozije, prenosi agencija AP.

„Francuska ostaje posebno budna prema bezbednosnoj situaciji u regionu“, rekao je francuski predsednik.

On je pohvalio pomoć koju Moldavija pruža izbeglicama iz Ukrajine.

Ta mala prozapadna bivša sovjestska republika suočena je sa prilivom izbeglica iz Ukrajine.

Makron je pozvao evropske vođe da daju brzi prvi odgovor na podnet zahtev Moldavije za članstvo u EU.

Moldavska predsednica Maja Sandu pozdravila je Makronovu „inicijativu“ o formiranju evropske političke zajednice, koja bi prema njoj dozvolila Moldaviji da „ubrza“ pristup Evropskoj uniji, prenosi Frans pres.

„Pozdravljam inicijativu predsednika Makrona o formiranju evropske političke zajednice koja će podržati i ubrzati naš proces pristupanja EU“, rekla je ona u izjavi sa svojim francuskim kolegom ispred Jelisejske palate.

Ona je rekla da je Moldavija zemlja koja ima evropsku istoriju i koja će bez sumnje imati evropsku budućnost, izrazivši „rešenost“ Kišinjeva da postane zemlja članica EU.

Rekla je da razume da je to dug i kompleksan proces, koji zahteva mnogo napora i rada, da Moldavija ne traži da skrati taj put, da je spremna da uloži napor.

Moldavija je 3. marta podnela zahtev za članstvo u EU, što je istog dana uradila i Gruzija, dok je Ukrajina podnela zahtev 28. februara.

Oko 450.000 ukrajinskih izbgeglica ušlo je u Moldaviju a desetine hiljada njih, od kojih su polovina deca je ostalo, rekla je Sandu.

(Beta, foto: europa.eu)