Skip to main content

Tribina „Oni nisu ćutali, a zašto mi danas ćutimo?“ u petak u okviru Filmskog festivala na Paliću

Autonomija 23. јул 2015.
< 1 min čitanja

Poslednjeg dana uglednog Festivala evropskog filma na Paliću prikazuje se dokumentarni film „Nisu ćutali“, iz serijala „Živeti zajedno“, koji su realizovali Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) i BH novinari. Film govori o široj javnosti malo poznatim oblicima građanskih antiratnih akcija u Vojvodini devedesetih godina 20. veka, kroz sećanja svedoka i učesnika, ali i retke arhivske snimke Senćanske trojke, Trešnjevačke republike, zrenjaninskih protesta…
Serijal „Živeti zajedno“, čini pet dokumentarnih filmova prikazanih i na palićkom festivalu. Filmovi govore o građanskoj hrabrosti sportista, sveštenika, lekara, komšija i prijatelja, pozitivnim primerima iz ratnog i poratnog perioda na području bivše Jugoslavije. O motivima, procesu i uspehu projekta, ali i o tome ko danas ćuti i ko ne, nakon projekcije u Fondaciji Danilo Kiš (Park Ferenca Rajhla 12/a), na tribini „Oni nisu ćutali, a zašto mi danas ćutimo?“ govoriće:
• Dinko Gruhonjić, predsednik NDNV i producent filmova
• Darko Šper, koautor filma “Nisu ćutali”
Serijal „Živeti zajedno“ je rezultat istoimenog projektu koji je finansiran sredstvima iz Medijskog fonda „Jačanje medijskih sloboda u Srbiji“ Evropske unije, Delegacija Evropske unije u Srbiji, i u partnerstvu sa nemačkom organizacijom forumZFD. Projekat je podržalo i Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.
Za goste Filmskog festivala na Paliću, obezbeđen je prevoz sa parkinga Male gostione u 16.30. Kontakt osoba: Nataša Govedarica, forumZFD – 069 709 990.
(Autonomija)