Skip to main content

Tribina NDNV-a: Nepodobni

Info 03. dec 2023.
< 1 min čitanja

Direktno ugrožavanje egzistencije i bezbednosti novinara

Nazavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) organizuje u sredu, 6. decembra, tribinu „Nepodobni“ u čijem fokusu je targetiranje novinara i medija koji se kritički odnose prema režimu.

Tribina počinje u 19 časova, u prostorijama NDNV u Novom Sadu, Sutjeska 2 (Spens).

„Za svaku novu političku aferu koja stigne do javnosti, vlast u Srbiji nađe istog krivca kom će je pripisati – novinara koji ju je otkrio. Konstantna kampanja targetiranja medija koji se kritički odnose prema režimu jedno je od najefektnijih mehanizama manipulacije i delotvorno skretanje pažnje sa sopstvenih nepočinstava“, isitče NDNV.

Novinarsko udruženje upozorava da rezultat ovakvog odnosa prema novinarima nerežimskih medija više nije samo onemogućavanje profesionalnog izveštavanja i rada, već i direktno ugrožavanje njihove egzistencije, ali i bezbednosti.

Podseća se da je tokom nedavnih protesta paora, o kom su konstantno izveštavale isključivo medijske kuće u kojima ovakvi novinari rade, vlast upravo novinare iskoristila kao sredstvo „ucene“, odbijajući pregovore u njihovom prisustvu, te se „ispostavilo da su u ključnom momentu ovi novinari postali ’nepodobni’ i za vlast, ali i za one sa čijih su protesta protiv te iste vlasti danonoćno izveštavali“.

„Zašto su novinari nepoželjni i vlasti i paorima? Može li se ograničiti pravo novinara da izveštavaju o temama od javnog interesa? Kome smeta transparentnost prilikom pregovora sa vlastima?“, neka su od pitanja su o kojima će u NDNV-u razgovarati Ksenija Pavkov, novinarka N1, Žarko Bogosavljević, novinar Radija 021 i Sanja Eker, novinarka Nova S.

Razgovor će moderirati izvršna direktorica NDNV Ana Lalić.

(Autonomija)