Skip to main content

Janković: Osobe sa invaliditetom suočavaju se sa različitim problemima

Građani 03. дец 2023.
< 1 min čitanja

"Značajan broj dece sa invaliditetom i dalje nema adekvatnu podršku u obrazovanju"

Pristup domu zdravlja, školi, bioskopu ili korišćenje javnog prevoza problem je o kome većina nas ne razmišlja, a za osobe sa invaliditetom to je često svakodnevni izazov, izjavila je poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković, saopšteno je iz njene kancelarije.

Ona je povodom Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom rekla da je pristupačnost objekta osnovni uslov kako bi osobe sa invaliditetom bile ravnopravne i učestvovale podjednako u svim segmentima života.

Janković je ukazala da je zahvaljujuži delimično usvojenoj inicijativi za izmenu Zakona o planiranju i izgradnji olakšano izvođenje radova koji se odnose na ostvarivanje pristupačnosti na građevinskom zemljištu ili objektu u vlasništvu više ljudi.

Dodala je da osobe sa invaliditetom teže dolaze do posla i pored mera aktivne politike zapošljavanja i da značajan broj dece sa invaliditetom i dalje nema adekvatnu podršku u obrazovanju.

Janković je istakla da podrška ličnog pratioca nije usluga na koju dete može da čeka i da ukoliko se ne obezbedi na vreme i u kontinuitetu, može da oteža napredovanje u školovanju i osamostaljivanju.

Istakla je da je potrebno uložiti dodatni napor za puno uključivanje osoba sa invaliditetom u društveni život i ostvarivanje političkih prava.

(FoNet, foto: sajt Poverenika za zaštitu ravnopravnost)