Skip to main content

Tribina: Da bi novinar bio profesionalan, mora da bude plaćen i siguran

Info 16. okt 2023.
2 min čitanja

"Slobodno tržište je kod nas shvaćeno kao 'Divlji Zapad'"

Novinar može da izveštava profesionalno samo ako nije zabrinut za svoju egzistenciju, ako ima dobar ugovor o radu i pristojnu platu, rečeno je danas u Beogradu na medijskom forumu pod nazivom „Kako prekarizacija utiče na slobodu“ u organizaciji Fondacije „Fridrih Ebert“.

U razmeni mišljenja o položaju novinara u Srbiji i u Evropi, Predsednica Evropske federacije novinara Maja Sever izjavila je da je početak svake borbe za slobodu govora zasnovan na zaštiti prava, primanja i egzistencijalnog položaja novinara.

„Niko ne može biti slobodan ako ne zna da li će dobiti platu, niko ne može slobodno pisati, istraživati i objaviti priče i otkrića o političarima ili biznismenima ukoliko mu je ugrožena egzistencija ili misli hoće li imati dovoljno da plati deci potrebe za školu i vanškolske aktivnosti“, rekla je Sever.

Istakla se da je u „eks-komunističkim“ zemljama zaštita radničkih parava u medijima katastrofalna, jer se nema poverenja u sindikate koji se doživljavaju kao „ostaci prošlih vremena“, a nema ni alternative jer se u „društvu nije stvorila svest čemu služi sindikat“.

Sever je rekla da ni u Hrvatskoj nema dovoljno medija koji novinarima pružaju dobre i stabilne radne ugovore, a i da hrvatski zakoni ne prepoznaju frilensere.

Slobodno tržište je kod nas shvaćeno kao ‘Divlji Zapad’ – ljudi su zastrašeni, ne veruju sindikatima, a drugu zaštitu nemaju“, rekla je Sever.

Predsednik udruženja Centar za dostojanstven rad Mario Reljanović nastavio je da se ni u Srbiji u zakonu ne prepoznaju frilenseri i da je sve više novinara koji nisu frilenseri svojom voljom, već su prinuđeni da rade sa ugovorom o privremenim poslovima, o autorskom delu ili preko agencija.

„Na taj način novinar može biti plaćen koliko se dogovore, nema plaćeno odsustvo ili bolovanje, i sve to vodi ka radnoj eksploataciji, a sve je u okvirima zakona“, rekao je Reljanović.

Profesorka Ekonomskog fakulteta Galjina Ognjanov je potvrdila da mnogo novinara pristaje da radi pod uslovima koji nisu zadovoljavajući za njih, pa često umesto da budu slobodni, rade u interesu vlasnika medija i oglašivača.

„Novca ima više nego pre, ali zarađuju vlasnici kapitala kojima mediji često nisu jedina delatnost kojom se bave, a novinari nose teret. Na kraju trpi javnost do koje ne dolazi sadržaj koji je u njenom interesu„, rekla je profesorka.

Dodala je da je paradoksalno da „niče“ još novih medija u kojima novinari i dalje pristaju da rade pod lošim uslovima, te sadašnju situaciju u medijima ocenila da je „kao da se nalazimo u prvobitnoj akumulaciji kapitala“.

Na skupu je rečeno da se ranije verovalo da će privatizacija medija osloboditi novinarsku reč i pružiti javnosti više informacija, ali se pokazalo da ni to nije tačno.

(Beta, foto: Pixabay)