Skip to main content

Tribina: AFŽ – za šta su se borile, šta danas živimo?

Građani 04. okt 2023.
< 1 min čitanja

Šta nam je AFŽ izborio, a šta danas gubimo (ili smo već izgubile)?

Ženska platforma za razvoj Srbije i Fondacija Friedrich Ebert sa partnerskim organizacijama održaće tribinu „AFŽ – za šta su se borile, šta danas živimo?“ u subotu, 7. oktobra godina u Novom Sadu, u okviru inicijative za uspostavljanje regionalne ženske antifašističke mreže.

Inicijativa je pokrenuta u okviru obeležavanja 80-godišnjice osnivanja Antifašističkog fronta žena Jugoslavije, 6. i 7. decembra 2022. godine u Bosanskom Petrovcu i Bihaću.

“U stvaranju mreže učestvuje više od 100 aktivistkinja, političarki, istraživačica, umetnica, radnica… iz Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije i Srbije”, navodi se u pozivu na tribinu.

Uvodničarke na tribini će biti Tonja Jerele (Slovenija), Aida Koluder-Agić (Bosna i Hercegovina), Sanela Skrijelj (Severna Makedonija) i Nađa Bobičić (Crna Gora/Srbija). Razgovor će moderirati Tamara Srijemac (Srbija).

Šta AFŽ znači pokretu u našim zemljama ali i celokupnom prostoru nekadašnje zajedničke države? Šta nam je AFŽ izborio, a šta danas gubimo (ili smo već izgubile)? Kako se prema nasleđu AFŽ odnosimo: da li dovoljno radimo na njegovom očuvanju i afirmaciji i da li znamo kako da od AFŽ i danas učimo? Kako izbeći njegovo dalje utapanje u samo žensku/feminističku scenu, a svođenje politike na simbolično komemoraciju? – neka su od pitanja koja će biti otvorena.

Takođe, teme skupa biće i da li su feminstkinje iz postjugoslovenskih zemalja sposobne da stvore mrežu koja počiva na rezultatima AFŽ-a, te koliko su njihovi glasovi snažni a razlike premostive.

Tribina će se održati od 19 časova u prostorijama Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) na Spensu (Sutjeska 2, ulaz 8).

(Autonomija)