Skip to main content

Transparentnost: Izveštaj GRECO o Srbiji kao lekcija, kašnjenje dugo šest godina

Građani 01. apr 2022.
2 min čitanja

Izveštaj GRECO o Srbiji treba razumeti kao još jednu lekciju da je potrebna puna posvećenost ispunjavanju međunarodnih standarda, jer da je toga bilo, ne bi se šest godina kasnilo sa ispunjavanjem tih preporuka, ocenila je organizacija Transparentnost Srbija.

Činjenica da je izveštaj GRECO od 30. marta konstatovao da je ispunjen veći broj preporuka nego u prethodnom, navodi Transparentnost, ističući kako nije primereno da se to tretira kao pokazatelj „ozbiljnosti u sprovođenju reformi u oblasti borbe protiv korupcije“.

Da je posvećenost ovim reformama bila adekvatna, svih 13 preporuka GRECO iz 2015. godine bi bile u celosti ispunjene u zadatom roku – do kraja 2016. godine, ali više od šest godina kasnije se vidi da pet preporuka još nije ispunjeno u celosti.

To je najvidljivije u vezi sa ustavnim promenama, gde je trajno ili makar na duži rok, propuštena prilika da se kroz ustavne promene isključi učešće ministra pravde iz procesa izbora i razrešenja javnih tužilaca i učešće Narodne skupštine u izboru dela članova pravosudnih saveta, kao što je GRECO preporučio pre sedam godina, dodaje Transparentnost.

U saopštenju se dodaje da se neki od neostvarenih zadataka odnose na pitanja koja bi tek trebalo urediti pravosudnim zakonima – finansiranje pravosuđa, kriterijumi za ocenu rada tužilaca.

Tačno je da je ukupan broj zakona o kojima je raspravljano po hitnom postupku u Skupštini Srbiji smanjen i da su pre donošenja nekih zakona bila organizovana javna slušanja, ali je činjenica da je hitan postupak primenjivan i u slučajevima kada stvarni razlozi nisu postojali, a da javna slušanja nisu organizovana povodom donošenja brojnih važnih zakona, ukazuje Transparentnost.

Istaknut je primer da su po hitnom postupku pre manje od dva meseca usvajane dopune Zakona na osnovu kojeg je dodeljena pomoć od 100 evra mladima (navodno, radi smanjenja štetnih efekata pandemije kovid-19).

Kada je reč o javnim slušanjima, ona nisu organizovana ni u procesu donošenja onih zakona koji su menjani ili doneti upravo zbog preporuka GRECO.

Transparentnost smatra da je GRECO očigledno “progledao kroz prste” Narodnoj skupštini kada je ocenio da je primenjena preporuka o Etičkom kodeksu, gde je, između ostalog, bilo traženo da se on “efikasno primenjuje u praksi”.

Novi Zakon o lobiranju i izmenjeni Zakon o sprečavanju korupcije u praksi nisu doveli do željenih promena koje su bile svrha GRECO preporuka, bez obzira na to što su one formalno ispunjene, zaključuje Transparentnost Srbija.

(FoNet)