Skip to main content

Komesarka: EK zabrinuta zbog maltretiranja migranata na granici Hrvatske i BiH

Jugoslavija 01. апр 2022.
2 min čitanja

Evropska komesarka za unutrašnje poslove Ilva Johanson saopštila je da je Evropska komisija i dalje veoma zabrinuta zbog izveštaja o prinudnom guranju migranata preko grancie i optužbi za maltretiranje migranata na granici Hrvatske i Bosne i Hercegovine. U odgovoru na pitanje poslanika Evropskog parlamenta o prinudnom guranju migranata i humanitarnoj krizi na granici Hrvatske i BiH, Johanson je navela da je Komisija u bliskom kontaktu sa hrvatskim vlastima koje je pozvala da sprovedu objektivnu, temeljnu i efikasnu istragu, što je dovelo do uspostavljanja nezavisnog Mehanizma za praćenje aktivnosti policije u oblasti ilegalnih migracija na spoljnoj granici Hrvatske.

Johanson je navela i da Komisija pozdravlja napore da se poboljša upravljanje migracijama u BiH dodajući da se od ozbiljne migrantske situacije u decembru 2020, situacija postepeno popravila, nakon velikog političkog angažmana i finansijske podrške EU.

U novembru 2021. otvoren je novi prihvatni centar u Lipi sa kapacitetom do 1.500 osoba, pa se procenjuje da su smeštajni kapaciteti za izbeglice i migrante trenutno zadovoljavajući, navodi se, uz podsećanje da EU u privremenim prihvatnim objektima migrantima i izbeglicama obezbeđuje hranu i druge potrepštine, kao i zaštitu i zdravstvenu i drugu pomoć.

Kao zemlja koja aplicira za pristupanje EU, BiH treba da radi na svim nivoima vlasti na održivim, dugoročnim rešenjima za upravljanje migracijama što podrazumeva i pravednu raspodelu odgovornosti za smeštaj prihvatnih centara širom zemlje, dodala je Johanson u odgovoru na pitanje poslaniku Levice u EP Nikolaju Vilumsenu.

Povodom izveštaja o masovnom nasilnom vraćanju migranata i izbeglica na granici Hrvatske i BiH, Vilumsen je pitao šta EK namerava da učini da to spreči.

On je podsetio da je od 2018, EU izdvojila 101,85 miliona evra za trenutne i srednjoročne potrebe izbegllica, tražilaca azila i migranata uključujući i 16 miliona evra u hiumanitarnoj pomoći, ali da bez obzira na to nevladine organizacije upozoravaju na užasne uslove na spoljnim granicama Unije.

(Beta, Foto: Pixabay)