Skip to main content

Trampov advokat priznao krivicu za učešće u subverziji izbora u Džordžiji 2020.

Planeta 20. okt 2023.
< 1 min čitanja

Čezebro je priznao da je bio deo zavereničke šame zajedno sa tadašnjim predsednikom Trampom i drugim licima

Kenet Čezebro, advokat koji je pomagao u orkestriranju kampanje sa lažnim elektorima kako bi ispalo da je Donald Tramp 2020. godine pobedio na predsedničkim izborima u SAD, priznao je danas krivicu na suđenju koje se u američkoj saveznoj državi Džordžija vodi protiv grupe lica, uključujući Trampa, javlja CNN.

Čezebro je priznao da je bio deo zavereničke šame zajedno sa tadašnjim predsednikom Trampom i drugim licima, a konkretno se izjasnio krivim po delu optužnice koji ga tereti za falsifikovanje dokumenata, i pristao da bude svedok tokom suđenja ostalim saoptuženima.

Priznanje je još jedan udarac za Trampa i velika pobeda za Fani Vilis, tužiteljku okruga Fulton koja je optužila Trampa i još 18 ljudi za pokušaj preokretanja rezultata predsedničkih izbora na teritoriji države Džordžija.

Ovo se dešava samo dan pošto je bivša šefica Trampove kampanje Sidni Pauel takođe priznala krivicu i pristala da sarađuje sa tužiocima.

Tužilaštvo okruga Fulton preporučilo je da Čezebro bude osuđen na pet godina zatvora, uslovno, i da plati kaznu od 5.000 dolara.

U sklopu dogovora sa tužiocima, Čezebro je priznao da se sa Trampom i bivšim Trampovim advokatima Rudijem Đulijanijem i Džonom Istmanom zaverio oko plana da regularni elektori države Džordžija budu zamenjeni lažnim kako bi rezultati izbora u toj državi bili preokrenuti.

Đulijani i Istman su porekli svaku krivicu, i sada se suočavaju sa time da Čezebro svedoči protiv njih.

Izvor blizak pregovorima sa Čezebrom je rekao da se verovatnoća da on prizna krivicu povećala nakon što je to juče iznenada učinila Sidni Pauel.

(Beta/N1, Foto: Beta-AP)