Skip to main content

Tramp objavio da će se ponovo kandidovati za predsednika SAD, nema jedinstva kod Republikanaca

Planeta 16. нов 2022.
2 min čitanja

Bivši američki predsednik Donald Tramp rekao je sinoć da pokreće svoju, treću predsedničku kampanju, čime se odlučio na rani početak trke za republikansku nominaciju za izbore 2024.

„Da bi Amerika bila ponovo velika i veličanstvena, večeras objavljujem kandidaturu za predsednika Sjedinjenih Država“, rekao je Tramp pred stotinama pristalica, članovima kluba i medijima u sali u svom klubu Mar-a-Lago na Floridi. Tu je stajao pored tridesetak američkih zastava i transparenata sa sloganom „Učiniti Ameriku ponovo velikom“.

„Kandidujem se zato što verujem da svet još nije video koliko ova zemlja može istinski da bude velelepna. Ponovo ćemo Ameriku staviti na prvo mesto“, poručio je Tramp.

Do objave je došlo samo nedelju dana posle razočaravajućeg rezultata republikanaca na izborima, na sredini mandata, koji će naterati partiju da odluči da li da podrži Trampovu kandidaturu. Tramp je odbijanjem da prihvati poraz 2020. podstakao pobunu i doveo američku demokratiju do ivice.

Još jedna predsednička kampanja je izuzetan obrt za bilo kog bivšeg predsednika a posebno za predsednika koji je ušao u istoriju kao prvi koji je dva puta opozvan i čiji mandat se završio time što su njegove pristalice upale u Kapitol u nastojanju da zaustave mirni prenos vlasti, 6. januara 2021.

Tokom većeg dela govora Tramp je izbegavao da proziva određene ličnosti, što je radio tokom svojih prethodnih skupova, već je umesto toga kritikovao aktuelnog šefa države Džoa Bajdena i govorio o, kako smatra, svojim uspesima dok je bio predsednik.

Tramp ulazi u trku u osetljivom političkom trenutku. On se nadao da će objaviti početak kampanje posle velike pobede republikanaca na izborima za Kongres na sredini mandata, podstaknute kandidatima koje je podržavao u predizbornoj kampanji. Međutim, mnogi od tih kandidata su izgubili što je omogućilo demokratama da zadrže kontrolu nad gornjim domom Kongresa, Senatom a republikanci su blizu samo tanke većine u donjem domu.

Daleko od toga da je Tramp sada nesporni vođa republikanske stranke, već se suočava sa kritikama od sopstvenih saveznika koji kažu da je vreme da Republikanci gledaju u budućnost. Guverner američke države Floride Ron DeSantis najavljuje se kao favorit za republikanskog kandidata za Belu kuću.

Tramp je još popularan u izbornoj bazi stranke, ali drugi republikanci uključujući bivšeg potpredsednika Majka Pensa sve više preduzimaju korake u javnosti ka sopstvenim kampanjama. Oni ukazuju na to da će Tramp imati veliku konkurenciju u trci za republikansku predsedničku nominaciju.

Samo jedan predsednik u istoriji SAD je biran na dva mandata koja nisu bila uzastopna – Grover Klivlend na izborima 1884. i 1892. godine.

(tekst i foto: Beta-AP)