Skip to main content

Poljska potvrdila da je pao “projektil ruske proizvodnje”, podiže nivo pripravnosti vojnih jedinica

Planeta 16. nov 2022.
< 1 min čitanja

Ministarstvo spoljnih poslova Poljske potvrdilo je noćas da je “projektil ruske proizvodnje” stigao na teritoriju te zemlje NATO-a ubivši dve osobe.

“U 15.40 (14.40 GMT) u selu Pševodovu (…pet kilometara od granice s Ukrajinom…) pao je projektil ruske proizvodnje, ubivši dva državljana Republike Poljske”, navodi se u saopštenju Lukaša Jasine. portparol Ministarstva, uz napomenu da je ruski ambasador pozvan da da “detaljna objašnjenja”.

Poljska je u utorak uveče odlučila da podigne nivo pripravnosti pojedinih vojnih jedinica, saopštio je portparol Vlade, rekao je portparol Pjotr Miler posle hitnog sastanka Saveta za nacionalnu bezbednost.

Miler nije pomenuo informacije o raketama, ali je rekao da je došlo do eksplozije u istočnoj Poljskoj u kojoj su poginula dva državljanina Poljske.

Poljski mediji javili su da se eksplozija dogodila u skladištu žita u selu Pševodovu, u blizini granice sa Ukrajinom.

Poljski predsednik Andžej Duda razgovarao je s predsednikom SAD Džozefom Bajdenom i sa šefom NATO-a Jensom Stoltenbergom, pošto poljski zvaničnici kažu da planiraju da sazovu hitne konsultacije sa liderima NATO-a u skladu sa Članom 4. Ugovora Pakta.

Član 4. Ugovora NATO predviđa da se konsultacije mogu organizovati kada neka članica Alijanse smatra da je ugrožen njen “teritorijalni integritet, politička nezavisnost ili bezbednost”.

“Proveravamo osnovanost korišćenja Člana 4″, rekao je Jacek Sieviera, šef Kancelarije za nacionalnu bezbednost Poljske.”Imamo veoma intenzivne kontakte sa našim glavnim saveznicima”, dodao je on.

Očekuje se da poljski ministar odbrane Mariuš Blaškak još noćas razgovaraa sa svojim američkim kolegom Lojdom Ostinom.

(Beta, Foto: Pixabay)