Skip to main content

Traktori i paori ne mogu u Beograd

Info 30. maj 2011.
2 min čitanja

Poljoprivrednici iz svih delova zemlje pokušavaju da traktorima krenu za Beograd, nezadovoljni uredbama Ministarstva poljoprivrede. Policija im, međutim, ne dozvoljava izlazak na glavne puteve. Iz cele Vojvodine poljoprivrednici, nezadovoljni agrarnim merama i politikom koju vodi ministar poljoprivrede i trgovine Dušan Petrović, krenuli su jutros u 9 časova ka prestonici, odnosno Ministarstvu poljoprivrede i Vladi Srbije, ali policija zaustavlja traktore ili ih skreće na atarske puteve.  U Asocijaciji poljoprivrednika, koja je organizovala proteste,  tvrde da im policija brani kretanje i ne dozvoljava izlazak iz njihovih sela širom Srbije.

Poljoprivrednici su nezadovoljni jer smatraju da su uskraćeni za subvencije koje su dobijali prethodnih godina. Predsednik Skupštine asocijacije poljoprivrednika Miroslav Ivković kaže za “Autonomiju.info” da paori neće odustati od protesta i vratiti se nazad.

“Ovo je sumrak srpske države i demokratije! Bruka i sramota! Nečuveno je da se vlast kojoj su puna usta Evrope i demokratije ovako bahato ponaša prema svom narodu. Ispunjavamo sve što zakon nalaže, imamo pravo da učestvujemo u saobraćaju, a policija nam ne da na put – kaže Ivković.  

Kako kaže, radi se o tome, da se traži nastavak agrarne politike u proteklih pet godina kada su poljoprivrednici pristali na registraciju gazdinstava i sve one mere koje su bile prošle godine.

“Na primer ne možemo da menjamo agrarnu politiku kako menjamo ministre. Imamo tri ministra, od kojih je svako imao svoju politiku” objašnjava on.

“Ništa nemamo što smo imali prošle godine. Imali smo kredite od pet posto kamate, a sada nam nude od osam posto. Potpuno je nepovoljnije nego što je bilo prošle godinec. Sve mere za podsticanje investicija su ukinute, ukinuto je osiguranje a pogledajte koje su štete ovih dana na poljoprivrednim površinama od kiše”, dodaje Ivković.

Iz skoro svih mesta opštine Stara Pazova, recimo, krenulo je oko  stotinu seljaka na traktorima, ali im je kod Nove Pazove blokiran prolaz. Inače, u pripremi za odlazak u Beograd, u nedelju popodne, poljoprivrednici staropazovačke opštine su na poziv Udruženja  Stara Pazova, a uz podršku seljaka  iz Krčedina, Sremskih  Karlovaca  Slankamenačkih vinograda, organizovali protestnu vožnju  kroz Staru Pazovu, magistralnim putem M22 do Nove Pazove, potom kroz Vojku  nazad u Staru Pazovu, gde su im se priključivali seljaci iz tih mesta pa je protestna kolona narasla na 150 traktora. Ista je situacija u svim delovima Vojvodine.  

Vlada Srbije, podsetimo,  trebalo bi ove nedelje da usvoji uredbu o subvencionisanju registrovanih poljoprivrednih gazdinstava sa 14.000 dinara po hektaru što je iznos jednak prošlogodišnjem, ali i da smanji maksimalnu površinu koju subvencioniše po gazdinstvu na 10 hektara. Prošle godine subvencije po hektaru, za koje je iz budžeta izdvojeno 120 miliona evra, koristilo je 74.000 registrovanih gazdinstava, a maskimalna površina koja je subvencionisana iznosila je 100 hektara po gazdinstvu.

(Autonimija)