Skip to main content

Tijelo Navaljnog predato njegovoj majci

Planeta 24. феб 2024.
2 min čitanja

"Navaljni je bio najpopularniji ruski opozicioni lider sa velikim brojem predanih sljedbenika širom zemlje"

Tijelo Alekseja Navaljnog, umrlog u ruskom zatvoru, koje su njegovi rođaci tražili od vlasti Rusije više od sedmicu dana, predati je njegovoj majci Ljudmili Navaljnajoj.

To je u subotu objavio tim tog ruskog opozicionara, prenosi AFP.

„Aleksejevo tijelo je predato njegovoj majci“, napisala je bivša sekretarka za štampu kritičara Kremlja Kira Jarmiš na mreži X.

Dodala je da još ne zna da li će „vlasti spriječiti da se sahrana održi kako porodica želi i kako Aleksej zaslužuje“.

Ruski istražni komitet je navodno prenio zahtjeve Ljudmili Navaljnajoj, pošto se čini da administracija predsjednika Vladimira Putina želi da spriječi javnu žalost i osjećanja protiv Kremlja u bilo kakvom oproštaju od 47-godišnjeg opozicionara i borca protiv korupcije.

Kira Jarmiš je ranije navela da je Navaljnaja odbila da pregovara sa zvaničnikom, rekavši da Istražni komitet nema zakonsko pravo da odlučuje gdje i kako treba da bude sahranjen njen sin. Navaljnaja želi da održi sahranu i oproštajnu ceremoniju u skladu sa tradicijom, napisala je Jarmiš.

Ruski zakon kaže da vlasti moraju predati tijelo članovima porodice u roku od dva dana nakon što se zvanično utvrdi uzrok smrti.

Jarmiš je rekla da je Navaljnaja zahtijevala od vlasti da se pridržavaju zakona i da joj predaju tijelo njenog sina do 24. februara, kada ističe dvodnevni period.

Dan ranije, Ljudmila Navaljnaja je u video snimku objavljenom na društvenim mrežama rekla da su joj istražitelji dozvolili da vidi tijelo svog sina kasno 21. februara u arktičkom gradu Salehardu, ali su odbile da ga predaju na sahranu.

Navaljnaja je rekla da je potpisala smrtovnicu svog sina.

Porodica i prijatelji i zapadni zvaničnici rekli su da je Putin odgovoran za smrt Navaljnog.

Njegova supruga Julija Navaljnaja, rekla je da je Putin ubio njenog muža.

Ljudmila Navaljnaja pokušava da dobije pristup tijelu svog sina otkako je 16. februara objavljena njegova smrt u surovom arktičkom zatvoru. Zatvorski zvaničnici rekli su da je Navaljni, koja je bila predmet najmanje jednog očiglednog pokušaja ubistva u Rusiji nervnim agensom iz sovjetske ere, umro nakon što se srušio dok je svakodnevno izlazio iz ćelije.

Navaljnaja je 21. februara podnijela tužbu ruskom sudu tražeći da dobije tijelo svog sina. Saslušanje pritužbe zatvoreno za javnost zakazano je za 4. mart, što se otprilike poklapa sa vremenskim okvirom za koji su vlasti rekle da treba da izvrše „hemijsku forenziku“ na tijelu Navaljnog.

Grupe za ljudska prava i saradnici preminulog opozicionara optužili su vlasti da drže tijelo kako bi sakrili uzrok smrti.

Ivan Ždanov, bivši šef Navaljnijeve fondacije za borbu protiv korupcije, rekao je u intervjuu za Current Time 23. februara da vlasti odbijaju da predaju tijelo kritičara Kremlja prije svega da bi sakrile dokaze o njegovom ubistvu. On je takođe rekao da se plaše da će javna sahrana privući ogromnu gomilu pristalica koji će polagati cvijeće pred otvoreni kovčeg.

„Oni to ne žele da vide, ne žele da se to dogodi“, rekao je on.

Mihail Hodorkovski, vodeća ruska opoziciona ličnost u samoizgnanstvu, složio se sa tom ocjenom, rekavši da bi javna sahrana mogla da izazove „konfrontacije velikih razmjera“ između pristalica Navaljnog i organa za sprovođenje zakona.

Navaljni je bio najpopularniji ruski opozicioni lider sa velikim brojem predanih sljedbenika širom zemlje. On je organizovao neke od najvećih javnih protesta u Rusiji od raspada Sovjetskog Saveza 1991. Desetine hiljada građana odazivalo se njegovim pozivima na demonstracije protiv Putinove vladavine uprkos prijetnji hapšenjem.

Diplomatski pritisak na Moskvu nastavlja da raste zbog smrti Navaljnog.

Sjedinjene Države i Evropska unija najavile su 23. februara nove sankcije Rusiji kao odmazdu za smrt Navaljnog i drugu godišnjicu invazije Moskve na Ukrajinu 24. februara.

(Radio Slobodna Evropa/foto: Beta/AP)