Skip to main content

Tepić: Tražimo da RTS poštuje zakone, da se čuje kritičko mišljenje

Info 21. mar 2022.
3 min čitanja

"Način na koji izveštava nije samo propaganda, već i prikrivanje činjenica"

Potpredsednica Stranke slobode i pravde (SSP) Marinika Tepić izjavila je danas da način na koji Radio-televizija Srbije izveštava o događajima u zemlji “nije samo propaganda već i prikrivanje činjenica”.

Tepić, koja je nosilac liste za parlamentarne izbore “Marinika Tepić – Ujedinjeni za pobedu Srbije” je, gostujući u predizbornom progamu na RTS-u, rekla da na toj televiziji, koja je javni servis, “nikada nismo imali debatu o odgovornosti Aleksandra Vučića i njegovoj povezanosti sa kriminalnim klanom Veljka Belivuka, ni o rušenju u Savamali”.

“RTS je naš koliko je i vaš. Mi smo uznemireni u šta se RTS pretvorio”, kazala je Tepić i dodala da je priliku da gostuje na javnom servisu dobila u 15 minuta za 45 dana predizborne kampanje.

Navela je da opozicija traži da “RTS poštuje zakone, da svi budu zastupljeni i da se čuje kritičko mišljenje i ono što je aktuelno”.

“Ovo je jadnih 15 minuta koji su nam dodeljeni po našem pravu. Ja sam 1.200 dana bila poslanica u prethodnom mandatu, nula puta sam bila pozvana u emisiju ‘Oko’ iako sam kilograme materijala odnela u tužilaštvo. Kada biste ovakve emisije imali redovno slika Srbije bi bila drugačija, ne bi imali partiju i bratiju na vlasti”, rekla je Tepić.

Govoreći o programu koalicije Ujedinjeni za pobedu Srbije, Tepić je istakla da “jedna efikasna i lako sprovodiva mera odmah nakon pobede na izborima podrazumeva da se ukinu doprinosi na zdravstveno osiguranje u delu koji se daje iz zarada”.

“To bismo ukinuli a zapravo time bi se stekli uslovi da se plate povećaju 12 odsto. To će povećati potrošnju, BDP će se povećati, povećaće se ceo budžet, a iz tog budžeta i iz tog povećanja bi se finansiralo zdravstvo”, istakla je Tepić i dodala da osnovna zdravstvena zaštita mora biti dostupna svima “i onima sa overenom i onima sa neoverenom knjižicom”.

Kazala je da su ukidanjem plaćanja doprinosa za zdravstvo “u Crnoj Gori podigli plate”, kao i da “nema razloga da se dobri modeli ne primenjuju i ovde”.

Tepić je rekla i da Srbija beleži najveće poskupljenje namirnica u Evropi, zbog lošeg upravljanja državom.

“Ne vredi Vučiću da se krije iza krize u Ukrajini. Mi smo ovu krizu imali pre nego što je nastala kriza u Ukrajini, zbog prezaduženosti i korumpiranog režima. Mi sada uvozimo struju, zbog pljačke u EPS-u, a mogli smo da je izvozimo”, rekla je Tepić.

Dodala je da će “Ujedinjeni za pobedu Srbije” vratiti otete penzije i uvesti socijalne penzije, za šta je rekla da će biti novca u budžetu “čim sasečete korupciju”.

“Naš plan za ‘Dan posle’ je za početak povratak pravde u Srbiju, jer smo se zbog nepravde i okupili, i da sasečemo korupciju”, rekla je Tepić.

Navela je da su tri ključna zakona koja će biti doneta nakon pobede opozicije Zakon o poreklu imovine, po osnovu kojeg će biti moguće “da se oduzme nelegalno stečena imovina i da se vrati u budžet, građanima od kojih je zloupotrebom i stečena”.

Tepić je istakla da je planirano donošenje Zakona o specijalnom antikorupcijskom tužiocu i borbi protiv visoke korupcije po ugledu na Rumuniju, čija je tužiteljka Laura Kovesi “procesuirala najviše javne i partijske funkcionere i više od 1.000 procesa privela kraju”.

Prema njenim rečima biće donet i Zakon o lustraciji, na osnovu kojeg svi koji su se ogresili o ljude i ljudska prava “ne mogu više da budu na mestima odlučivanja”.

“Vučić je stvorio Belivukov klan”

Prethodno je danas na svečanoj konvenciji liste u Pančevu Marinika Tepić izjavila da su baš u tom gradu Aleksandar Vučić i njegova Srpska napredna stranka uhvaćeni sa klanom Veljka Belivuka, jer su baš tu mafijaši viđeni kako izlaze iz sedišta SNS uoči “monstruoznih bakljada protiv Dragana Đilasa”.

Tepić je rekla kako su članovi Belivukovog mafijaškog klana nagrađeni za svoje usluge u javnim preduzećima u Pančevu.

“Nisu ni Đilas, ni Marinika zaposlili uhapšene Belivukove i Vučićeve izvršioce ovde u Higijeni, nego Vučićev gradonačelnik Pančeva Stevanović! Vučićevi funkcioneri su tog Vladimira Greka i Filipa Jovanovskog onda nagradili stalnim zaposlenjem, a vaša deca odlazila, jer ne mogu da se zaposle”, istakla je Tepić.

Tepić je podsetila da je baš zbog toga prošle godine i dolazila u Pančevo da pokaže “tačno gde su Belivukovi bili u Srpskoj naprednoj stranci” da je zato, kako je navela “Vučić poslao onog svog narkomana” da je gađa kokoškom da se “sve to ne bi čulo”.

Ona je optužila Vučića da je stvorio “Belivuk klan”, a da se “sada odriče svojih ortaka”.

“Moramo osloboditi i Pančevo i Beograd i Srbiju. I od batinaša i reketaša, Malovića i najpoznatijeg pančevačkog zeta Andreja Vučića,” poručila je Tepić.

(Beta)