Skip to main content

Da se zna: Sramotne i neprihvatljive Ugljaninove uvrede upućene LGBT+ zajednici

Građani 21. мар 2022.
2 min čitanja

"Kvir osobe se dehumanizuju"

Udruženje “Da se zna!” najoštrije večeras osudilo izjavu lidera SDA Sandžaka i nosioca parlamentarne liste na predstojećim parlamentarnim izborima Sulejman Ugljanin, koji je, kako su naveli, u predizbornom obraćanju na konferenciji za medije uporedio LGBT+ osobe sa stokom.

“On je rekao da se istopolni odnosi javljaju samo kod stoke i da takva stoka ima manju vrednost prilikom prodaje u odnosu na ‘normalnu’ stoku. I pred ove izbore homofobija se koristi za mobilizaciju glasača u dominantno homofobičnom društvu. Poređenje kojem je pribegao kandidat za narodnog poslanika Sulejman Ugljanin je sramotno i neprihvatljivo”, istaknuto je u saopštenju Udruženja.

Upozorili su da se ovakvim poređenjem kvir osobe dehumanizuju i njihov identitet se svodi isključivo na seksualni čin, čime se indirektno LGBT+ osobama negiraju ljudska prava garantovana Ustavom Republike Srbije.

U saopštenju se dodaje da je naročito tužna činjenica što ovakva izjava dolazi od strane jednog od predstavnika manjinskog bošnjačkog naroda koji i sami često trpe govor mržnje i diskriminaciju od strane većinskog stanovništva.

“Nažalost, ovo nije prvi slučaj govora mržnje i diskriminacije nad LGBT+ osobama u Sandžaku. Podsećanja radi, 2019. godine je aktivistkinjama udruženja ‘Impuls’ iz Tutina, vlasnik restorana ‘Ras’ u Novom Pazaru otkazao unapred rezervisanu i dogovorenu večeru zbog pretpostavke da su gošće odnosno aktivistikinje udruženja ‘Impuls’ istopolne seksualne orijentacije. Aktivistkinje su se odmah žalile nadležnim organima na ovakvo diskriminatorno postupanje i epilog je bio pozitivan. Viši sud u Novom Pazaru utvrdio je da je vlasnik restorana ovakvim postupanjem izvršio čak četiri oblika teške diskriminacije na osnovu pola i pretpostavljene seksualne orijentacije. Osuđujuću presudu je kasnije potvrdio i Apelacioni sud u Kragujevcu”, navedeno je u saopštenju.

Iz Udruženja “Da se zna!” poručili su da će u narednim danima razmotriti sve pravne mogućnosti protiv izjave Sulejmana Ugljanina kojom vređa dostojanstvo LGBT+ osoba, te izrazili solidarnost sa LGBT+ osobama iz Sandžaka koje “svakodnevno trpe diskriminaciju i govor mržnje zbog svoje seksualne orijentacije, ali se ipak bore za bolje i ravnopravnije društvo za sve”.

(Autonomija)