Skip to main content

Jedan od pet miliona: Novi zakon o MUP-u donosi totalni nadzor nad građanima

Info 22. sep 2021.
2 min čitanja

Pokret „Jedan od pet miliona“ ocenio je danas da Nacrt zakona o unutrašnjim poslovima donosi „totalni nadzor nad građanima, poturanje batinaša u redove policije i ekskluzivno pravo ministra unutrašnjih poslova Aleksandra Vulina da policijska ovlašćenja dodeli bilo kojoj organizaciji“.

„Audio i video nadzor, sa preko 8.000 ‘pametnih kamera’ samo u Beogradu, uz automatsku detekciju lica i obradu biometrijskih podataka, moći će da kaže gde je neko bio, kad je bio, s kime je bio, šta je radio“, navodi se u saopštenju tog pokreta.

Oni su ocenili da je to predstavlja kršenje prava na privatnost i Zakona o zaštiti podataka, dodajući da se ništa od toga ne može opravdati „prevencijom kriminala“, već da je novi zakon „u službi zastrašivanja i kontrole građana“.

„Građani više neće moći na ulicu da izađu bez da budu nadzirani. Ovo dalje znači da će se svaki korak građana nalaziti u bazama za koje građani i ne znaju, niti znamo ko će imati pristup istim, što otvara put teškim zloupotrebama“, navodi se u saopštenju.

Kao problem, iz pokreta navode i činjenicu da će policajci ubuduće na uniformama imati šifru, umesto imena i prezimena, kao i da će objavljivanje njihovog identiteta biti zabranjeno.

„To znači da grupa policajaca može krvnički da vas šutira dok ležite na zemlji, da vas takođe grupa njih ispendreči dok mirno sedite na klupi ili, pak, da vas obori dok mirno vozite bicikl i ničim izazvani vas tuče, što je sve zabeleženo prošle godine u julu, a da novinari to ne smeju da snime i objave, niti vi smete da kažete ko vas prebija zloupotrebljavajući policijsku značku“, piše u saopštenju.

U saopštenju navode i da novim zakonom ministar Vulin „sebi dodeljuje ekskluzivno pravo da i neke druge organizacije proglasi policijom“.

„To bi značilo da jednog dana Vulin policijska ovlašćenja može da dodeli kojekakvim narodnim patrolama, levijatanima, ili privatnim obezbeđenjima, kao na primer onim što su na predsedničkoj inauguraciji Aleksandra Vučića davili novinare“, navodi se u saopštenju.

Pokret „Jedan od pet miliona“ apelovao je na „časne i profesionalne pripadnike MUP-a“ da se usprotive donošenju takvog zakona i „sačuvaju svoj integritet, jer će u suprotnom pristati na pokušaj režima da ih izjednači sa batinašima“.

Tepić (SSP): Vučić Zakonom o unutrašnjim poslovima privatizuje i kriminalizuje policiju

Potpredsednica Stranke slobode i pravde (SSP) Marinika Tepić izjavila je danas da je Nacrt zakona o unutrašnjim poslovima, koji treba da zameni Zakon o policiji, ostvarenje sna predsednika Srbije Aleksandra Vučića da se i formalno „privatizuje i kriminalizuje“ policija.

„To je najskandalozniji zakon koji je pisao ili neko ko nije pravnik ili po komandi da nanese štetu građanima i Republici Srbiji“, kazala je Tepić na konferenciji za novinare u centrali SSP.

Ona je navela da će, ukoliko ovaj nacrt bude usvojen, biti legalizovana policijska brutalnost, policiju će moći da finansiraju kriminalci a policajcima će moći da se nazivaju svi kojima to dozvoli ministar unutrašnjih poslova.

„Ovo postaje način instrumentalizacije policije u partijske i bratijske ruke Aleksandra Vučića“, istakla je Tepić.

(Beta)