Skip to main content

Tepić: Ako se ne povuku medijski zakoni, opozicija u četvrtak ide na sednicu Vlade

Info 17. okt 2023.
3 min čitanja

"Autokratski, diktatorski režimi što im je bliži kraj sve su represivniji i nasilniji i mi smo spremni na rizike"

Potpredsednica Stranke slobode i pravde (SSP) Marinika Tepić izjavila je da će prestavnici proevropske opozicije u četvrtak otići na sednicu Vlade ako do tada ne budu povučeni medijski zakoni zbog kojih će, kako kaže, ako budu usvojeni „Srbija završiti u mraku“.

Tepić je za N1 rekla da su predstavnici opozicionih stranaka za sutra zakazali zajedničku konferenciju u Skupštini Srbije u 13 sati, da bi skrenuli pažnju Vladi pred sednicu u četvrtak.

Ona je istakla da opozicija sutra u parlamentu ima sastanke i sa ODIHR-om i da je cilj da se skrene pažnja relevantnim institucijama na medijske slobode i da se iskoriste svi alati da se i domaća i međunarodna javnost ubede da „ovo ne sme da prođe jer će Srbija završiti u mraku“.

„Ukoliko se ne povuku ovi zakoni mi ćemo u četvrtak da odemo na sednicu vlade kao narodni poslanici da pokušamo da objasnimo članovima Vlade da nam ne usvajaju ovakav nacrt zakona, da ne šalju takav akt u skupštinsku procedudru jer onda ćemo morati da smislimo bolji i teži način da ovakav zakon ne prođe“, naglasila je Tepić.

Ona je ocenila da bilo šta što neko nakon toga uradi u ovoj zemlji – neće se znati. „Pojšeće ga mrak, neće imati ko da vidi i čuje“.

Naglasila je da su sednice Vlade javne, a da poslanici ne dolaze kao neko sa ulice. „Mi ćemo se najaviti sutra, konferenciju za novinare iskoristićemo da se lepo najavimo, da kažemo, da ne bude iznenađenja“, rekla je Tepić, podsećajući da je posao narodnih poslanika da kontrolišu rad vlade, a ne obrnuto.

Istakla je i da će ako ih ne puste na sednicu, poslanici opozicije ostati ispred Vlade.

„Borićemo se da moraju da nas čuju ministri, da ih upozorimo da to ne čine i da kažemo na vreme da to neće proći, da to što je smislio Aleksandar Vučić da finansijski iscedi SBB da bi ugasio Novu i N1, da mu to neće proći“, rekla je Tepić.

Ona je naglasila da „pred izbore diktator zna da mu se bliži kraj vlasti“ i sada nema više kuda – „mora da ostavi Srbiju u mraku i otera SBB, da TV N1 i Nova nemaju gde da se emituju.

Poslanici opozicije će, dodaje, na to skrenuti pažnju OEBS-a i drugih međunarodih organizacija.

„Autokratski, diktatorski režimi što im je bliži kraj sve su represivniji i nasilniji i mi smo spremni na rizike“, naglasila je Tepić i dodala:

„Ako budu usvojeni zakoni, to je ne samo skandalozna, već zastrašujuća informacija. Iskreno me plaši ne samo kao političarku već i kao građanku i nekog ko ima svest šta je interes javnosti“.

Ona je naglasila i da se REM koji je „političko“ a ne nezavisno telo“ stavlja kao neko ko će da operatorima da kaže gde morate koje kanale da držite i za koju cenu.

SSP za izlazak na izbore, nastaviti borbu za izborne uslove

Opozicija će izaći na izbore, a izborni uslovi mogu u budućnosti biti samo gori i gori.

„Mi imamo uvek opciju da ne učestvujemo na izborima, i to smo probali, bojkot je uspeo na taj način da su izbori 2022. posledica tih izbora koje smo bojkotovali“, kaže Tepić.

Ona je naglasila da bar ljudi iz SSP smatraju da se mora izaći na izbore, da se do poslednjeg momenta moraju boriti za izborne uslove, kao i da se za izborna mesta obezbedi što veći broj kontrolora.

„Pravi se fama od tih obuka za kontrolore, kao da je to naučna fantastika, za kontolore je najvažnija volja i spremnost da zaista tu sede i čuvaju“, rekla je Tepić.

Ona je rekla da će opozicija sutra na sastanku predstavnike ODIHR-a pitati za koje izbore je njihova misija, kao i da im ukaže na manipulacije Ane Brnabić i ostalih koji su „štiklirali koliko izbornih uslova je ispunjeno“.

„Od poslednjih preporuka sa izbora 2022. godine samo jedna preporuka je ispunjena i to delimično. I mi možemo da faktorgrafski štikliramo šta sve nije ispunjeno“, kaže Tepić.

(N1)