Skip to main content

Telekom, ipak, ostaje u izveštaju: „Stvar za različite institucije da ispitaju“

Info 20. апр 2023.
2 min čitanja

"Evropski parlament traži od Evropske komisije da obrati pažnju na kredit od 70 miliona evra od Evropske investicione banke, imajući u vidu navode o zloupotrebi dominantnog tržišnog položaja"

Telekom Srbija će, ipak, biti spomenut u izveštaju o napretku Srbije, saznaje N1 od izvora iz Evropskog parlamenta. U kompromisnom tekstu amandmana, Brisel, između ostalog, izražava zabrinutost zbog moguće državne finansijske pomoći Telekomu, što toj kompaniji daje nepoštene tržišne prednosti u odnosu na konkurenciju i doprinosi slabljenju nezavisnih medija. Poznavaoci prilika poručuju da u svemu zabrinjava to što se Evropski parlament tek sada setio da stvari sagleda na pravi način, iako se na to upozorava godinama.

Kako bi se izvukao iz izveštaja Evropskog parlamenta o napretku Srbije, Telekom lobira mesecima sa svih strana. U njegovu korist, neretko lobiraju i predstavnici vlasti. Međutim, to nije urodilo plodom, jer će, ipak, biti pomenut u izveštaju. Biće označen kao kompanija za koju postoji sumnja da zloupotrebljava svoj dominatan položaj na tržištu, kao i da vladajuća stranka koristi Telekom da bi povećala svoj uticaj na medije u Srbiji.

„Činjenica je da Evropski parlament tek sada konstatuje nešto što je bilo u potpunosti očigledno, što se proteže već nekoliko godina unazad, a to je zloupotreba dominantnog položaja koji ima Telekom i to je aminovanje tog i takvog položaja od strane aktuelne vlasti i to je konačno jedan problem na tržištu Srbije, gde Srbija sve manje postaje u ovom domenu tržišna privreda“, smatra profesor Tehnološko-metalurškog fakulteta Petar Đukić.

U kompromisnom tekstu – Evropski parlament između ostalog izražava zabrinutost i zbog moguće državne finansijske pomoći Telekomu, što toj kompaniji daje, kako se konstatuje, nepoštenu tržišnu prednost u odnosu na konkurenciju. Zato Evropski parlament traži od Evropske komisije da obrati pažnju na kredit od 70 miliona evra od Evropske investicione banke, imajući u vidu navode o zloupotrebi dominantnog tržišnog položaja.

„Naravno da je to stvar za različite druge institucije da ustanove da li se ovde radi o nezakonitoj državnoj pomoći, svakako izgleda da jeste tako, zato što EP nikako ne bi napisao tekst koji bi bio bez osnova i koji bi prjudicirao neke stvari, izgleda da se ovde radi o stvarno ozbiljnim sumnjama i dokazima koje EP zapravo i ima“, kaže profesor medija u Ljubljani Marko Milosavljević.

„U pitanju je neadekvatno, nezakonito postupanje ove kompanije, koje u mnogome košta naše građane i našu državu i naš ekonomski privredni sistem“, dodao je profesor Đukić.

O Telekomu su u parlamentu govorili opozicioni poslanici. Ministra spoljnih poslova Ivicu Dačića pitaju šta zna o sastancima predstavnika Telekoma s poslanicima Evropskog parlamenta.

„A vezano za izveštaj Evropskog parlamenta o napretku Srbije ka članstvu u EU, koliko je ovakvih sastanaka održano, a u kojima su učestvovali predstavnici Telekoma Srbija ili oni koje su oni platili da lobiraju za njih, ko su bili učesnici sastanka i šta su zaključci ovih sastanka, koju ulogu u organizaciji je imala ambasadorka, odnosno šefica misije Srbije pri Evropskoj uniji Ana Hrustanović“, upitao je poslanik Zeleno-levog kluba Robret Kozma.

Glasanje odbora za spoljne poslove EP o amandmanima biće 26. aprila u Briselu, dok će se o Izveštaju o napretku Srbije u celini raspravljati na plenarnoj sednici u maju. Kada je reč o kompromisnom tekstu, N1 saznaje da nije ostalo spominjanje Telekoma u amandmanu u kome su pobrojane afere poput Jovanjice, Savamale, Krušika.

Takođe, Telekom se ne spominje u delu o ruskom uticaju u Srbiji.

(tekst i foto: N1)