Skip to main content

Tekeš: Ako želimo autonomiju, treba da pobedimo malodušnost

Info 09. апр 2008.
< 1 min čitanja

Političke poruke mađarske manjine u zemljama Karpatskog basena i njihovu težnju za autonomijom, uz istrajni rad i lobiranje, mogu da postanu deo evropske političke spoznaje – rekao je u intervjuu za „Vajdaság Ma” poznati reformatski biskup, sada poslanik Evropskog parlementa iz Rumunije Laslo Tekeš. Prema njegovim rečima, međutim, iako je potrebno tu temu predstaviti Evropi, potrebno je i da za postizanje tog cilja mađarska manjina „pobedi svoju malodušnost”.
Da bi se izborila nacionalna autonomija, potrebna je doslednost, odnosno artikulacija tog zahteva i njegovo definisanje, što vidim ovde u Vojvodini gde su Mađari među prvima, ako ne i prvi formulisali zahteve za autonomiju vojvođanskih Mađara i sada se tome vraćaju, dajući nama, ostalim prekograničnim Mađarima opet primer u tom pogledu – istakao je Tekeš.
Upitan, sa druge strane, za ocenu o efikasnosti mađarske vlade u odnosu prema težnjama mađarske manjine iz okruženja za autonomijom, on je rekao:
„Na tom planu vlada veliki haos u mađarskoj politici.To, posmatrajući poslednjih gotovo dvadeset godina, može da se kaže uopšteno. A za sadašnju vladu – ne nalazim reči. Očigledno da sadašnja vlada govori zbrda-zdola. Nema prekograničnu politiku. Jednom podržavaju autonomiju, drugi put ne podržavaju. Poslednji put upravo su čelnici dve vladajuće stranke imali izjave koje se protive autonomiji. Ni sami ne znaju šta da misle i trebalo bi ih pritisnuti da stanu uz nas”.

(www.vajdasagma.info)