Skip to main content

Egereši: Ključna uloga vojvođanskih Mađara

Info 09. апр 2008.
< 1 min čitanja

Šandor EgerešiPrvenstvena tema razgovora delegacije Skupštine Vojvodine i Odbora za evropska pitanja Parlamenta Mađarske, održanog u utorak u Budimpeši, billa je integracija Srbije u Evropu – prenosi agencija MTI.
Potpredsednik vojvođanske skupštine Šandor Egereši, navodi se, odgovarao je nakon tog susreta i na novinarska pitanja, kada je ocenio da vojvođanski Mađari imaju ključnu ulogu u tome kojim će pravcem dalje ići Srbija. Prema njegovim rečima, od predstojećih izbora se očekuje da broj mađarskih poslanika sa tri poraste na pet-šest, kao i da Mađari u Vojvodini obezbede jaču poziciju u pokrajinskom parlamentu i u lokalnim samoupravama. „Nećemo dozvoliti da bilo ko naruši jedinstvo mađarskih političkih snaga” – poručio je još Egereši.
Egereši je preneo da je tokom razgovora u Budimpešti pomenuto i pitanje dvojnog državljanstva za vojvođanske Mađare i ocenio da je po tom pitanjuu ključ u rukama Mađarske. Naveo je da je u proteklih pet godina Srbija više puta stavila do znanja da nema ništa protiv takvog rešenja, ali da u matičnoj državi ni dalje nema konsenzusa parlamentarnih stranaka o ovoj stvari pa tako ostaje pat pozicija – rekao je Egereši.
Predsednik odbora za evropska pitanja mađarskog parlamenta iz redova liberala Maćaš Erši rekao je da će Mađarska učiniti sve kako bi se za Srbiju ukinuo režim obaveznih šengenskih viza, ali nije mogao da precizira vremenski rok u kojem bi to moglo da bude postignuto – navodi agencija MTI.

(www.vajdasagma.info)