Skip to main content

Tegeltija: Pokrenut postupak za uklanjanje crkve iz dvorišta Fate Orlović

Marginalci 27. мај 2021.
< 1 min čitanja

Predsedavajući Saveta ministara BiH Zoran Tegeltija (SNSD) potvrdio je danas da je pokrenut postupak uklanjanja nelegalno izgrađene srpske pravoslavne crkve u dvorištu Fate Orlović u Konjević Polju.

Tegeltija je pred Domom naroda parlamenta BiH izjavio da je za to zadužena Vlada Republike Srpske pošto je delegat SDP-a Denis Bećirović pitao kako je moguće da se godinama čeka na uklanjanje crkve iz dvorišta Fate Orlović po presudi Evropskog suda za ljudska prava.

Tegeltija je rekao da je tom presudom definisano da se iz dvorišta ukloni izgrađeni objekat crkve, kao i da se Fati Orlović isplati pravična nadoknada i da se plate troškovi sudskog postupka, što je učinjeno.

„Ta crkva više nije u funkciji, sav mobilijar je uklonjen i ostala je obaveza da se ukloni objekat za šta je zadužena Vlada RS„, kazao je on.

U januaru je saopšteno da je taj proces usporen zbog pandemije korona virusa i da je veoma komplikovano naći firmu koja bi izmestila crkvu.

Tegeltija je naveo da Evropski sud za ljudska prava prati sprovođenje presude i da, ako se ona ne sprovede, postoje i kazne, dodavši da niko u RS ne osporava izvršavanje sudske presude.

Evropski sud za ljudska prava je 1. oktobra 2019. godine doneo konačnu presudu kojom se nalaže uklanjanje crkve iz dvorišta Fate Orlović u Konjević Polju.

Crkva na zemljištu Fate Orlović je napravljena 1998. godine dok je ona bila u izbeglištvu.

Imovina je izuzeta u korist Crkvene opštine Drinjača, a porodica Orlović nikada nije bila obaveštena o postupku eksproprijacije.

(Beta, Foto: Radio Sarajevo)