Skip to main content

Tanja Fajon: EU ne sme da zaboravi proširenje na Zapadni Balkan

Jugoslavija 20. јун 2022.
< 1 min čitanja

Prilikom dodele statusa kandidata Ukrajini Evropska unija ne sme da zaboravi proširenje na Zapadni Balkan, a posebno BiH, izjavila je danas slovenačka ministarka spoljnih poslova Tanja Fajon u Luksemburgu i najavila da će Slovenija predstaviti plan za davanje statusa kandidata BiH.

„Moramo učiniti sve da politika proširenja bude verodostojna, što znači da ne smemo zaboraviti proširenje na Zapadni Balkan“, rekla je Fajon u izjavi za slovenačke medije po dolasku na sastanak ministara spoljnih poslova EU koji se održava u Luksemburgu.

Slovenija će, kako je navela, na današnjem sastanku izneti inicijativu kako pomoći zemlji poput BiH davanjem statusa kandidata.

„S obzirom na to da bi i sam proces proširenja mogao biti upitan, podržavamo sve napore EU za početak pregovora za Severnu Makedoniju i Albaniju, ukidanje viza za Kosovo i dodelu statusa kandidata BiH“, rekla je ona.

Prema slovenačkom predlogu, kako navode mediji, BiH bi dobila status kandidata za članstvo na samitu EU u četvrtak i petak u Briselu.

(Beta)