Skip to main content

LSV: Mladi će u Srbiji ostati samo ako postanemo moderna evropska država

Info 20. jun 2022.
< 1 min čitanja

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) saopštila je danas da je izuzetno zabrinuta zbog teškog položaja mladih u našem društvu i zahtevala promenu državne politike i okretanje Srbije ka Zapadu.

“Nevladin sektor je nedavno upoznao javnost sa zabrinjavajućim podacima koji govore da se mladi suočavaju sa brojnim problemima u ostvarivanju ljudskih prava, naročito pravu na rad, obrazovanju, slobodi kretanja i mirnog okupljanja, a posebno u ostvarivanju prava na zdravstvenu zaštitu. Posebno zabrinjava podatak da mladi prosečno zarađuju 16 odsto manje od svojih starijih kolega”, piše u saopštenju.

Sekretarka za međunarodnu saradnju LSV-a Dejana Đurđević ocenila je da sve to pogoduje stvaranju plodnog tla za nezadovoljstvo i jačanju želje za odlaskom iz Srbije.

“Politička situacija u našoj zemlji dodatno pogoršava položaj mladih. Država, i pored zvanične opredeljenosti ka evropskim integracijama, luta u spoljnoj politici i nema odlučnost da na ovim prostorima stvori modernu evropsku državu”, navela je u saopštenju.

Prema njenim rečima, vladavina prava postoji samo na papiru, a odnos prema bliskoj prošlosti i ratnim zločinima je sramotan.

“Slovo ‘Z’ na ulicama naših gradova i podrška dela društva ruskoj agresiji na Ukrajinu samo su jasan prikaz stanja u kom se nalazimo. U takvoj situaciji i ne čudi što se na ulicama Beča, Minhena ili Pariza može sresti više mladih ljudi s ovih prostora nego u samoj zemlji”, navela je Dejana Đurđević.

Dodala je da LSV zahteva potpuno drugačiju politiku prema mladima i snažno zalaganje za evropske integracije, jasno okretanje zemljama zapada i potpunu harmonizaciju spoljne politike sa politikom članica Evropske unije.

(Autonomija, foto: Pixabay)