Skip to main content

Tamara Srijemac: Posao novinara je da dekonstruišu lažne vesti

Građani 05. јул 2024.
2 min čitanja

"Rodne dezinformacije se prihvataju, jer je Srbija pretežno patrijarhalno društvo"

Novinarka i članica grupe Novinarke protiv nasilja Tamara Srijemac izajvila je za Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) da nije čudo da u eri interneta određeni prostor dobijaju i teorije zavere, ali da je posao novinara da na neki način dekonstruiše lažne vesti.

„U svakom slučaju, posao novinara jeste da na neki način dekonstruiše lažnu vest, da pokaže izvor informisanja, da pokaže pravi izvor vesti, odnosno, šta stoji u tom projektu, da nema reči o tome što se govorilo na portalima sumnjivog porekla, na različitim jutjub kanalima, nego da damo konkretan dokaz“, rekla je Srijemac.

Ona je to izjavila komentarišući slučaj kada je u Fejsbuk grupi u kojoj se okupljaju meštani Temerina sadašnji odbornik Skupštine Beograda Saša Borojević govorio „da se pod plaštom rodne ravnopravnosti u vrtić u tom mestu uvodi ‘džender ideologija’“, nakon čega su meštani upućivali pretnje vaspitačicama.

Srijemac je rekla da u tom slučaju možda treba pozvati i osobu koja je koordinator projekta i objasni šta se konkretno radi u vrtiću i da treba dati reč vaspitačicama koje su direktno prozvane i da na taj način treba „napraviti pravu vest, a dekonstruisati lažnu vest“.

Ona je dodala da je takva situacija vrlo zahtevna i posao novinara se tada svodi na „gašenje požara“.

„Žao mi je zato što se nekako ispostavi da je to uvek manje vidljivo nego ova šteta koja je već napravljena“, istakla je Srijemac.

Ona je ocenila da se rodne dezinformacije prihvataju, jer je Srbija pretežno patrijarhalno društvo.

„I dalje imamo ukorenjen patrijarhat u svima nama. I dalje smo visoko tradicionalno i patrijarhalno društvo i nekako se svrstavamo i dalje u te ‘kutije’, u opšteprihvaćene i poželjne ženske i muške uloge i svako iskakanje iz kalupa nekako podigne tu armiju ljudi koji su čuvari nekakvog nasleđa“, rekal je Srijemac.

Ona kaže da se često ode od suštine i da se izvrću činjenice.

„Onda ne ide debata na tom nivou da li nama treba priča o rodu i polu u vrtiću, što bi bila zdrava rasprava, i gde bi opet bilo argumenata na strani feministkinja koje bi objasnile zašto je to zaista važno, nego se rasprava uvek vodi na tom nivou da mi uvek treba da opovrgnemo neke lažne vesti koje su se plasirale“, rekla je Srijemac.

Ona je dodala da mediji izveštavaju senzacionalistički i da su uvek dominantni rodni stereotipi.

„To što se plasira u društvu, mediji praktično odneguju pa se vrlo često predstavlja ta poželjna slika žene kao mirne, tihe, žene kao majka, domaćica ili, s druge strane, seks simbol i objektivizacija ženskog tela, dok muškarce imamo u nekim drugim ulogama. Praktično, mediji su tu slika društva i ono što se plasira u društvu mediji samo potvrđuju i na taj način učestvuju“, rekla je Srijemac.

(FoNet/ustupljena fotografija)