Skip to main content

TAMARA SKROZZA: Život ovde, naročito žena i beba, jako malo vredi

Građani 19. jan 2024.
2 min čitanja

"Elita se porađa u privatnim klinikama, a onaj ko ne može privatno – može samo da se prekrsti pre nego što uđe u porođajnu salu"

Ponovo smo čuli za još jedan slučaj akušerskog nasilja, ali ovde se ništa ne menja jer se ovde ljudski život malo vrednuje, on je jako jeftin. Posebno je takva situacija sa ženama i bebama, rekla je novinarka i zamenica glavnog urednika FoNeta Tamara Skrozza.

„Porođaj je trenutak kada je žena najosetljivija, a žene se ne tretiraju kao ljudska bića kada dođu u situaciju da se porode, kada su najranjivije i kada im je potrebna najveća pažnja i kada jedno društvo pokazuje da mu je bitna ta žena, to dete, pa i budućnost te države i društva“, kazala je Skrozza.

Elita se, rekla je, porađa u privatnim klinikama, a onaj ko ne može privatno – „može samo da se prekrsti pre nego što uđe u porođajnu salu. Bez obzira kakve veze ima, da li je tutnuo 100 evra doktoru u džep“.

„Tu ništa ne pomaže, samo sreća. Ovaj slučaj će biti zaboravljen, do nekog sledećeg, jer ne postoji sistem. Mi ćemo i dalje imati tu situaciju dok ne bude postojao sistem i dok društvo i država ne budu pokazali da im je stalo do života, naročito života žena i dece“, istakla je.

Ne pamti, dodaje, kada je preuzeta odgovornost za to kada je neko uradio nešto protiv zakona, pravila ili standarda.

„Na to smo, nažalost, prestali da računamo kao na deo naših života“, kazala je.

Građani treba da imaju poverenja u sistem – ali Skrozza postavlja pitanje, imamo li ga?

„Mislim da niko ko misli u ovoj državi nema poverenja u sistem. Nadam se da će se situacija promeniti barem za žene koje su zaista najranjivije kada ulaze u porodilište. S jedne strane, nada umire poslednja, sa druge strane, ova država je učinila sve što je mogla u poslednjih 30 godina da nam ubije svaku nadu“, zaključila je ona.

(N1, foto: Medija centar Beograd)