Skip to main content

SAVO ĐURĐIĆ: Izgleda da nismo očekivali ovoliku dubinu i masovnost izborne prevare

Stav 19. jan 2024.
4 min čitanja

"Vlast ne želi da argumentovano raspravlja o brojnim dokazima prevarnih, koruptivnih i kriminalnih radnji"

Aleksandar Vučić i institucije naše države koje su sebi dozvolile da se otuđe od Ustava i građanskih sloboda i prava hvale se nikad poštenijim i čistijim izborima.

Oni ne žele da uvaže, čak ni da argumentovano raspravljaju o brojnim dokazima prevarnih, koruptivnih i kriminalnih radnji učinjenih u pripremi i na dan decembarskih izbora.

Svi znamo zašto i kako je uopšte došlo do tih prevremenih, vanrednih i objedinjenih izbora. Međutim, izgleda da nismo očekivali ovoliku dubinu i masovnost izborne prevare.

Možda baš zbog njihovog neposrednog povoda i loše prakse sa prethodnih izbora, posle kojih se kao predsednik Republike nije postarao da se preporuke OSCE/ODIHR sprovedu, nego se ponašao isključivo kao predstavnik stranačke države i svog nabildovanog medijskog rejtinga.

Vučić je, dakle, smislio da će na ovaj način definitivno izbeći odgovornost i promenu politike, posle majskih tragedija u OŠ „V. Ribnikar“, Duboni i u Malom Orašju, četvoromesečnih protesta građana i neispunjenih zahteva pokreta „Srbije protiv nasilja“.

Problem je njegova megalomanska i protivzakonita ideja da to učini na koruptivan način. Zamazujući nam, u međuvremenu, oči ružičastim predstavama o silnom napretku na osnovu stranih investicija i o brojnim auto-putevima, koje smo zaista trebali ranije dobiti, ali ne na osnovu prekomernog zaduživanja i netransparentnih sporazuma.

Prvenstveno zbog tog pitanja prestiža i daljeg nekontrolisanog vladanja svim resursima, on je prihvatio inicijalni predlog dela opozicije za hitno održavanje beogradskih i parlamentarnih izbora.

Pošto opozicija tada nije insistirala na unapređenju izbornih uslova, on je ponovo nametnuo svoje uslove povezujući ove izbore sa prevremenim pokrajinskim i izborima u 65 lokalnih samouprava.

I tada, krajem septembra protekle godine, je demonstrirao ko je vladar svega u Srbiji, nasuprot Ustavu i zakonima. Izjavio je da će on biti nosilac liste SNS-a na tim izborima, iako to nisu predsednički izbori, čak se ni formalno nikada nije obratio Agenciji za borbu protiv korupcije za svoj nastup i ulogu u izborima, a ni za prethodnih šest godina kada je istovremeno obavljao i funkciju predsednika SNS-a.

Već sutradan po Vučićevoj izjavi da će biti održani decembarski izbori velika većina predsednika opština je podnela ostavke, bez ikakvog obrazloženja prema građanima koji su ih birali.

Vučić se nikada nije odrekao funkcionerske kampanje, medijskog monopola, a uveo je i direktno predvođenje izborne kampanje SNS-a sa funkcije predsednika Republike, čime je ove izbore i organe unapred učinio nelegitimnim.

Ovo sve se moglo videti na javnom servisu i na medijima sa nacionalnom frekvencijom na kojima se svakodnevno pojavljivao, posebno kada je za diskvalifikaciju političke konkurencije u prljavoj kampanji počeo da koristi i privatne snimke uz logistiku Vulinove BIA.

Kada su istraživački novinari otkrili da se Agencija za hostese koristi kao kol-centar u kome je načinjen snimak protivzakonitog kupovanja glasovi i usluge za telefonsko pozivanje građana da izađu na izbore i glasaju za vladajuću stranku ili podatke o falsifikovanim potpisima podrške pojedinim izbornim listama, javno tužilaštvo je reagovalo saopštenjem u kome je unapred tvrdilo da u pripremi izbora nisu izvršena krivična dela.

Opet je bilo na liniji Vučićeve ocene da su tom slučaju može raditi samo o eventualnom poreskom prekršaju.

Pored brojnih utvrđenih nepravilnosti ili prijava po kojima nije postupljeno izbornog dana, otkriveni su u hali „Arena“ i na drugim mestima u Beogradu i u Srbiji centri za distribuciju tzv. fantomskih birača iz inostranstva koji imaju formalno prebivalište u Srbiji, a trebali su da glasaju na lokalnim izborima.

Svakim danom raste broj informacija i dokaza o nelegalnim upisima ljudi u registar prebivališta i u biračke spiskove mimo zakonom predviđenih uslova, ali i o drugim nepravilnostima.

To je vrlo široka lepeza nepravilnosti, od uništavanja vozila posmatračima Crte u Odžacima pošto su prethodno otkrili sumnjivo glasanje sistemom „bugarski voz“ do blanko potpisivanja zapisnika o radu biračkih odbora, nedostatka ili izmena u dokumentima izbornih organa (npr. na b. m. 32,63,75 i 106 u opštini Čukarica, nepostojanje zbirnih rezultata za Grad Zrenjanin i opštinu B. Petrovac na veb-prezentaciji PIK-a, naknadnog menjanja objavljenih zapisnika na veb-prezentaciji RIK-a), do brojnih primera opština u Vojvodini gde je procenat glasanja van biračkog mesta iznad 6 odsto, a na pojedinim mestima i preko 18 odsto, pri čemu se broj takvih glasača uvek ne slaže sa brojem potvrda o biračkom pravu.

Prigovori na Ukupan izveštaj o rezultatima izbora su podneti za sve nivoe izbora i iako ih nadležne izborne komisije i dalje odbijaju kao neosnovane, povećava se broj članova komisija koji glasaju protiv ovakvog odlučivanja.

Prilikom glasanja za takav izveštaj na nivou APV bila su četiri glasa protiv i tri uzdržana, a izbegnuta je javna rasprava o spornim slučajevima, pa je lista „Srbija protiv nasilja“ podnela prigovor na 17 stranica.

U radu Gradske izborne komisije u Beogradu se koriste svim formalnostima da spreče žalbe i obraćanja nadležnim institucijama, pa je tako žalba Višem sudu u Beogradu, odbačena kao nedozvoljena zbog toga što je dostavljen putem GIK-a.

Službeni list Grada br. 1. od 3.1. 2024. godine još nije odštampan, samo zato da u međuvremenu istekne od 15 dana da bi koalicija „Srbija protiv nasilja“ bila formalno sprečena da uputi zahtev Ustavnom sudu za izborni spor.

Na sreću, predstavnici ove koalicije su vrhunski pravnici koji to neće dozvoliti.

Poseban problem ovih izbora koji ne sme ostati nerasvetljen je da su ključne demokratske institucije i nezavisna tela ove zemlje, na čija čela je vladajuća stranka postavila kadrove poslušničkog mentaliteta – umrtvljena.

Oni primarno služe da se nađu pravne začkoljice za opravdanje privilegovanog položaja Aleksandra Vučića i njegovih stranačkih istomišljenika, što je u potpunoj suprotnosti sa osnovnim načelima Ustava i zakona.

Nova politička stvarnost Srbije upozorava predsednika Republike i aktuelne institucije od kojih je preostalo da se izjasni još Ustavni sud, ne samo sa protesta „Srbija protiv nasilja“ i „ProGlasa“, nego i sa govornica Evropskog parlamenta, drugih NVO i sa ekrana i stranica nezavisnih medija, da u narednim danima treba da se opredele .

Hoće li ostati „kapo“ izbornim prevarama i delovanju države kao stranačke, ili će iskoristi poslednji trenutak da se vrate uvažavanju i sprovođenju Ustava, a to se jedino može postići kroz poništavanje izbora, hitno utvrđivanje odgovornosti za sve izborne krađe i prevare, te usaglašavanje fer pravila za svake naredne izbore koje će obuhvatiti sve osnovane preporuke domaćih posmatrača, ali i nerealizovane instrukcije OEBS-a/UNIHR.

Autor je sudija u penziji i član Pokrajinske izborne komisije u proširenom sastavu

(Danas, foto: N1)