Skip to main content

Takovske novine: Guše nas načinom raspodele opštinskog novca namenjenog medijima

Info 18. мар 2023.
< 1 min čitanja

"Sve teži ekonomski uslovi u kojima posluju lokalni mediji, posebno štampani, već su sami po sebi veliki izazov za održavanje nezavisnosti i objektivnosti u izveštavanju"

Glavni urednik gornjomilanovačkog nedeljnika „Takovske novine“ Nebojša Savić oštro je reagovao na raspodelu novca iz opštinskog budžeta za sufinansiranje medija i ocenio je kao „treću uzastopnu godinu administrativnog terora“.

Opštinsko veće u Gornjem Milanovcu je odlučilo da se 15 miliona dinara raspodeli na 13 medijskih projekata u ovoj godini, od kojih je polovinu novca – 7,5 miliona dinara dobila televizija „TV GM Plus“, a najmanje „Takovske novine“ – 100.000 dinara, što je bio i minimalan iznos koji se mogao dodeliti jednom mediju, prenosi Beta.

Glavni urednik „Takovskih novina“ naveo je u tekstu koji je objavljen na portalu tih novina, da je komisija koja je prethodne godine ocenjivala medijske projekte u Gornjem Milanovcu, „Takovskim novinama“ takođe opredelila minimalnih 100.000 dinara, a pretprošle godine, kada su novine obeležavle 60 godina postojanja, 200.000 dinara.

„Takva praksa lokalne samouprave, koja se nastavlja odlukom Opštinskog veća da minimalnim sredstvima finansira lokalni štampani medij, predstavlja sistemsku diskriminaciju i gušenje slobode medija na lokalnom nivou“, navedeo je Savić.

On je ocenio da su sve teži ekonomski uslovi u kojima posluju lokalni mediji, posebno štampani, već sami po sebi veliki izazov za održavanje nezavisnosti i objektivnosti u izveštavanju i da je u takvim okolnostima neophodna podrška lokalnih vlasti.

„Međutim, odluka Opštinskog veća da podrži predlog komisije i minimalno finansira ‘Takovske novine’, koje, između ostalog, imaju devet stalno zaposlenih članova redakcije, predstavlja kršenje temeljnih principa medijske slobode i ravnomernog pristupa medijskim kućama“, naveo je Savić u tekstu.

On je pozvao javnost i nadležne organe „da se pažljivo pozabave i istraže ovaj i slične slučajeve i preduzmu odgovarajuće mere kako bi zaštitili slobodu medija i demokratiju u regionu“.

„Takovske novine“ osnovane su 1961, od kada izlaze svakog četvrtka a 2007, u procesu privatizacije, novine su otkupili zaposleni radnici.

(Autonomija)