Skip to main content

Guverner Vajominga potpisao zakon kojim se zabranjuje pilula za abortus

Planeta 18. мар 2023.
< 1 min čitanja

"Ranije ove nedelje pitanje pristupa pilulama za pobačaj razmatralo se na sudu u američkoj državi Teksas"

Guverner Vajominga, Mark Gordon sinoć je potpisao zakon kojim sa zabranjuju pilule za abortus, a koji je ranije izglasan u toj američkoj državi gde su na vlasti Republikanci.

Te pilule već su zabranjene u 13 američkih država uz opšte zabrane svih oblika abortusa, a 15 država je ograničilo pristup tim pilulama, prenosi Beta.

Zabrana pilule za abortus u Vajomingu stupa na snagu u julu, ako to ne odlože neke moguće žalbe.

Ranije ove nedelje pitanje pristupa pilulama za pobačaj razmatralo se na sudu u američkoj državi Teksas. Savezni sudija u toj državi pokrenuo je pitanja oko nastojanja hrišćanske grupe da poništi američko odobrenje pilule za abortus mifepriston koje važi godinama.

Pilule su počele da se koriste za okončanje trudnoće u SAD još pre nego što je Vrhovni sud doneo presudu u slučaju Rou protiv Vejda 1973. godine na osnovu koje je abortus bio legalizovan na čitavom području Sjedinjenih Država.

Ta presuda kojom je na teritoriji SAD ustavom bilo zaštićeno pravo na abortus gotovo pet decenija ukinuta je u junu prošle godine. Od tada je oko 15 američkih država odlučilo da zabrani sve prekide trudnoće na svojoj teritoriji.

Kombinacija dve pilule mifepristona i još jednog leka je najčešći oblik abortusa u SAD.

Od kada je ukinuta presuda Vrhovnog suda SAD u slučaju Ro protiv Vejda u junu prošle godine, o restrikcijama oko abortusa odlučuju države, i brzo se menja situacija po tom pitanju. Trinaest država sada imaju zabrane abortsa u bilo kom trenutku trudnoće, a još jedna Dordžija zabranjuje abortus od kada može da se detektuje rad srca, ili posle oko šest nedelja.

Sudovi su zaustavili primenu zabrane abortusa ili velike restrikcije u državama Arizoni, Indijani, Montani, Ohaju, Južnoj Karolini, Juti, i Vajomingu. Sudovi u državi Ajdaho naterali su vlasti da dozvole abortus u hitnim medicinskim slučajevima.

(Autonomija)